Világvége

A fenntarthatatlan fakitermelés, halászat és vadászat a fajok kihalásának motorja

A világon emberek milliárdjai hagyatkoznak 50 ezer vadon élő állat-, növény és gombafajra élelmezési, gyógyászati, üzemanyag-ellátási és egyéb célokból.

2022.07.09 22:32MTI

A fenntarthatatlan fakitermelés, halászat és vadászat a kihalás motorja egy kormányközi szervezet friss jelentése szerint.

A jelentést a biológiai sokféleséggel és az ökoszisztémával foglalkozó tudományos és szakmapolitikai kormányközi platform (Intergovernmental Science-Policy Platform on Biodiversity and Ecosystem Services, IPBES) készítette, amely a természetvédelemben olyan, mint a klímakutatásban az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testülete, az IPCC.

Legfrissebb jelentésükben - melyet 139 ország hagyott jóvá a németországi Bonnban - az a központi téma, hogyan lehet fenntarthatóbb módon, a biológiai sokféleség és az élelmiszerbiztonság fenyegetése nélkül halászni, vadászni és fát kitermelni - írta a BBC hírportálja.

Azt találták, hogy a világon emberek milliárdjai hagyatkoznak 50 ezer vadon élő állat-, növény és gombafajra élelmezési, gyógyászati, üzemanyag-ellátási és egyéb célokból. Az értékelés a természet széles körű kizsákmányolásáról fest képet. Az óceánokban élő halak nagyjából harmadát túlhalásszák, a vadon növő fák több mint tíz százalékát a fenntarthatatlan fakitermelés fenyegeti, a nem fenntartható vadászat pedig több mint 1300 emlősfajt sodort a kihalás szélére.

Az illegális halászat és a vadon élő állatok és növények kereskedelmének visszaszorítása, az erdők jobb kezelése, valamint a földet és erdőket gondozó őslakosok jogainak elismerése segítene szembenézni a kihívásokkal - írta a jelentés.

Jean-Marc Fromentin, az értékelés franciaországi társelnöke szerint a fejlődő országok vidéki lakosságát veszélyezteti leginkább a nem fenntartható gyakorlat, és nekik kevés az egyéb lehetőségük, ami "gyakran arra kényszeríti őket, hogy még inkább kihasználják a már veszélyeztetett fajokat".

Az értékelést kommentálva Inger Andersen, az ENSZ Környezetvédelmi Programjának ügyvezető igazgatója elmondta, hogy az állatok és növények fenntarthatóbb felhasználása ösztönözheti a természetvédelmet és a természettel való harmóniában élést.

"Ma egymillió fajt fenyeget a kihalás veszélye. A fajok fenntarthatatlan, illegális és szabályozatlan felhasználása a probléma része. A vadon élő állatok és növények illegális kereskedelme évi 23 milliárd dolláros üzlet, amely néhány gátlástalan ember vagyonát gyarapítja" - mondta Andersen.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.