Világvége

Az extrém hőség brutális következményeket okoz a vízben

A kevéssé ismert tengeri hőhullámok az éghajlatváltozás egy újabb aggasztó jelévé váltak.

2022.06.30 08:28ma.hu

Június 19-én, egy nappal azután, hogy a hőmérők Spanyolország és Franciaország több részén rekordmagasra emelkedtek, a Földközi-tengeren, a Baleár-szigetek partjainál lebegő bója 29 Celsius-fokot regisztrált.

A szárazföldön kialakult szélsőséges hőhullám egy tengeri hőhullámot szabadított el, amely még mindig tart - mondta Melanie Juza, a Baleár-szigeteki Parti Megfigyelő és Előrejelző Rendszer kutatója, aki naponta nyomon követi a Földközi-tenger tengeri hőmérsékletét.

"Soha nem volt még ilyen intenzív tengeri hőhullám az év ilyen korai szakaszában" - mondta Dzsuzsa. "Június 19-én 26 Celsius-fokról és még annál is magasabb hőmérsékletről beszélünk a Baleár-szigeteken - ez brutális."

A tengeri hőhullámok viszonylag ismeretlenek a tudósok számára, az ilyen óceáni hőmérsékletekkel kapcsolatos kutatási tanulmányok csak 2013-ban kezdtek megjelenni. A jelenség azóta az éghajlatváltozás egyik legfontosabb jelévé vált - az óceánok évtizedek óta elnyelik a légkörben keletkező többlethő nagy részét, szivacsként viselkedve a globális felmelegedés szempontjából.

"A globális felmelegedés minden egyes további fokával a súlyos hőhullámok gyakoriságának nagyobb növekedését látjuk, mint a szélsőséges időjárás más típusainak változó gyakoriságát" - mondta Luke Harrington, az Új-Zélandi Éghajlatváltozási Kutatóintézet vezető kutatója. "A tengeri hőhullámok gyorsabban változnak, mint a szárazföldi hőhullámok."

A tudósok az 1970-es évek óta tudják, hogy az óceánok az üvegházhatású gázok által megkötött hő 93%-át elnyelik. Azt is tudják, hogy a szén-dioxid folyamatos megkötésének és tárolásának képessége az 1990-es években már nem tudott lépést tartani a kibocsátással. Annak kiderítése, hogy mennyire melegednek, és hogy a víztömegek még mennyi hőt képesek tárolni, alapvető fontosságú annak megértéséhez, hogy a bolygó milyen gyorsan fog felmelegedni az elkövetkező évtizedekben.

"Az oceanográfusok között nincsenek klímatagadók" - mondta Andrew Pershing, az új-zélandi Princetonban működő Climate Central nonprofit kutatóintézet klímatudományi igazgatója. "Egyszerűen nem lehetnek, mert a jel olyan erős".

A magas légköri hőmérséklet, a kevés felhőtakaró és a szélcsend hozzájárul a tengeri hőhullámokhoz Samuel Somot, a Meteo France francia nemzeti előrejelző intézet regionális éghajlatmodellező csoportjának vezetője szerint.

"A tengeri hőhullámok az óceánok folyamatos felmelegedése mellett következnek be, ami a globális felmelegedéssel függ össze; ez teszi a tengeri hőhullámokat hosszabbá és intenzívebbé" - mondta. "Ezért van az, hogy amikor a légköri viszonyok szélsőségekhez vezetnek a tengeren, ezek magasabbak, mint évtizedekkel ezelőtt"."

A tengeri hőhullámokra nem létezik egységes definíció, de a tudósok jellemzően akkor tekintik a jelenséget, amikor a tenger hőmérséklete öt napon keresztül vagy annál hosszabb ideig extrém magasra emelkedik. Ezek az események megváltoztatják a víz függőleges keringését, ami viszont hatással van az óceánok hő- és szén-dioxid-felvevő képességére, valamint a tengeri élővilág számára kulcsfontosságú tápanyagok keringésére.

"A tengeri ökoszisztémákra gyakorolt hatások pusztítóak" - mondta Juza. "Ide tartozik a korallok kifehéredése, a káros algavirágzás, a tengeri fajok tömeges pusztulása és a fajok vándorlása."

Az olyan emberi tevékenységek, mint a halászat és a turizmus is szenvednek. A legutóbbi tengeri hőhullám a Földközi-tengeren például a drága és népszerű fogásnak számító vörös tonhal szaporodási időszakában történt. Bár a biológusok nem tudják, hogy a szélsőséges hőség hatással van-e a tonhal ikráira, azt tudják, hogy a magas hőmérséklet károsítja a posidóniát, a mediterrán hínárt, amely számos faj számára szolgál nevelőhelyül.

A tengeri hőhullámnak a halászatra gyakorolt gazdasági hatása a jelenség egyik legkorábbi tanulmányozására adott okot. A Maine-öbölben 2012-ben bekövetkezett kánikula pusztítást végzett a helyi homárpiacon, és a kutatókat erre a messzemenő következtetésre juttatta: "A 2012-es hőhullámhoz hasonló események tanulságainak levonása kritikus fontosságú az olyan alkalmazkodási stratégiák kidolgozásához, amelyek az éghajlatváltozással összefüggésben fokozzák a tengeri ökoszisztémák és halászat fenntartására szolgáló meglévő kapacitásokat."

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.