Világvége

Újra itt a gyermekbénulás, a britek riadót fújtak, ott a szennyvízben a vírus

Az angol hatóságok a betegség közösségi terjedésre figyelmeztettek, miután a vírus nyomait találták a londoni szennyvízben.

2022.06.23 12:12ma.hu

A gyermekbénulást okozó vírus nyomait találták Észak- és Kelet-London szennyvízmintáiban - közölte szerdán a brit Egészségbiztonsági Ügynökség (UKHSA). A hatóságok úgy vélik, hogy a vírus egy egyes országokban még mindig használt élő vakcinából származik, amelyet egy külföldről érkező utazó hozott az Egyesült Királyságba. Bár közösségi terjedésre utaló esetet még nem találtak, az egészségügyi tisztviselők arra figyelmeztetnek, hogy ez "valószínű" lehet.

A vírust vakcinából származó kettes típusú poliovírusként (VDPV2) azonosították, és február és május között többször is kimutatták a londoni Beckton szennyvíztisztító telepén, Newhamben.

Az UKHSA tisztviselői szerint a vírusminták "szoros rokonságban állnak", de különböző emberektől származnak, és a vírus már kétszer mutálódott, ami közösségi terjedésre utal.

Az egészségügyi tisztviselők megpróbálják felkutatni az esetlegesen fertőzött személyeket, és azt mondják, hogy a lakosságra vonatkozó általános kockázat "rendkívül alacsony".

Nagy-Britanniát 2003-ban hivatalosan gyermekbénulás-mentesnek nyilvánították, de a külföldről érkező látogatók néha hordozzák a vírust. Ha közösségi terjedést észlelnek, akkor 1984 óta ez lenne az első belföldi polio fertőzés Nagy-Britanniában.

A brit gyerekek általában három adag gyermekbénulás elleni védőoltást kapnak kiskorukban. Míg az országos oltási arány több mint 92%, addig London alig 87%-kal elmarad ettől. A néhány olyan országban, ahol a betegséget nem sikerült teljesen felszámolni, még mindig használt orális vakcina lehetett a bűnös ebben az esetben, mivel az utazó a legyengült vírust "ontotta" magából.

A "vad" gyermekbénulás három törzséből kettőt a világ nagy részén már felszámoltak az agresszív oltási kampánynak köszönhetően. A 2-es típus utolsó esetét 1999-ben észlelték, a 3-as típus utolsó előfordulása pedig 2012-ben történt. Az 1-es típusú vad gyermekbénulás azonban még mindig endémiás Afganisztánban és Pakisztánban.

A poliovírus cseppfertőzéssel vagy széklettel szennyezett felületekkel való közvetlen érintkezéssel terjedhet. A fertőzöttek többsége nem mutat tüneteket, körülbelül 25%-uknál influenzaszerű fájdalmak jelentkeznek. Ezerből körülbelül egy-öt embernél jelentkezhetnek súlyosabb tünetek, mivel a vírus az agyat és a gerincvelőt támadja meg. Az esetek kis részében a vírus az izmokat is érinti, ami bénuláshoz és maradandó fogyatékossághoz vezet - vagy halálhoz, ha a légzést segítő izmok érintettek.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.