Világvége

Tudósok: a majomhimlő évekig láthatatlanul terjedt

A majomhimlő vírus, amelyet mostanra 26 országban több száz embernél diagnosztizáltak, néhány tudós feltételezése szerint évekig csendben keringhetett, mielőtt hirtelen világszerte felbukkant.

2022.06.06 11:24ma.hu

Fertőző betegségekkel foglalkozó szakértők és genetikai laboratóriumok tudósai sürgősen keresik a nyomokat, hogy megmagyarázzák, miért jelent meg ilyen drámai és aggasztó módon az elmúlt hónapban egy olyan vírus, amely fél évszázad óta megtalálható Nyugat-Afrikában, és jellemzően nem terjed könnyen emberről emberre.

"Lehet, hogy egy ideig észrevétlenül terjedt a vírus" - mondta Dr. Rosamund Lewis, az Egészségügyi Világszervezet majomhimlővel foglalkozó technikai vezetője egy tájékoztató során. "Amit nem tudunk, az az, hogy ez mennyi ideig tarthatott. Nem tudjuk, hogy hetekről, hónapokról vagy esetleg néhány évről van-e szó".

A belgiumi Leuveni Egyetemen Marc Van Ranst virológus professzor az NBC Newsnak elmondta, hogy laboratóriumának szekvenálása a vírus "korlátozott" genetikai mutációit mutatta ki, és hogy "egyik sem perdöntő bizonyíték".

"Mindenkit érdekelnek a teljesebb genomok, hogy képet kapjunk egy meglehetősen fontos kérdésről: Mióta keringenek és fertőznek ezek a vírusok radar alatt, azaz észrevétlenül?" - mondta Van Ranst. "Szerintem senki sem hiszi, hogy ez néhány hete ugrott ki Afrikából".

Az Edinburgh-i Egyetem tudósai nemrégiben szekvenálták a járványból származó mintákat, és eredményeiket május 30-án tették közzé. Az általuk vizsgált minták a majomhimlő egy olyan változatától származnak, amelyet 2017 és 2019 között Szingapúrban, Izraelben, Nigériában és az Egyesült Királyságban azonosítottak.

Bár a kutatók "váratlanul nagyszámú" változást azonosítottak a vírus genetikai kódjában azóta, egyes szakértők szerint ezek az eltolódások nem feltétlenül magyarázzák a jelenlegi járvány terjedelmét.

Afrikában a majomhimlő legtöbb emberi megbetegedése történelmileg fertőzött állatokkal, például rágcsálókkal való érintkezés, és nem emberről emberre történő átvitel útján következett be.

"Valószínűleg az történt, hogy egy Afrikából származó endémiás (meghatározott területen folyamatosan fellelhető járványos betegség) fertőző betegség bekerült egy társadalmi és szexuális hálózatba, majd a nagyszabású amplifikációs (felerősítő) események, például a belgiumi rave-rendezvények nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy világszerte elterjedjen" - mondta Dr. Amesh A. Adalja, a Johns Hopkins Egészségbiztonsági Központ vezető kutatója.

"És mivel a szexuális találkozások során szoros érintkezés útján terjed, sok elváltozást összetévesztenek más szexuális úton terjedő fertőzésekkel, ami késleltetheti a diagnózist".

Jó hír, hogy a közegészségügyi hatóságok, az egészségügyi szolgáltatók és az egyének fokozott ébersége világszerte drámaian javította a felismerést az elmúlt hetekben.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.