Veszély

New York kihirdette a szükségállapotot

A polgármester az országos babatápszer-válság közepette jelentette be a lépést.

2022.05.23 16:19ma.hu

Szükségállapotot hirdettek New Yorkban a jelenleg is tartó országos babatápszerhiány közepette, ami lehetővé teszi a hatóságok számára, hogy fellépjenek a szűkös termékkínálaton való nyerészkedés ellen.

A lépés, amelyet Eric Adams polgármester vasárnap jelentett be, felhatalmazza a város fogyasztó- és munkavédelmi osztályát, hogy megakadályozza az árdrágítást a kiskereskedők ellenőrzésével.

"Ez a sürgősségi végrehajtási rendelet segít nekünk abban, hogy lecsapjunk minden olyan kiskereskedőre, aki a válságból tőkét akar kovácsolni azzal, hogy felhajtja ennek az alapvető árucikknek az árát" - mondta Adams. "Üzenetünk a nehéz helyzetben lévő anyáknak és családoknak egyszerű: Városunk minden tőle telhetőt megtesz, hogy segítse őket ebben a kihívásokkal teli időszakban."

A városi tisztviselők sajtóközleménye azt is tartalmazza, hogy azok a New York-i szülők, akik úgy érzik, hogy túl sokat kérnek a tápszerekért, mostantól panaszt tehetnek a New York-i kormány hivatalos honlapján.

Az Egyesült Államokban február óta országos bébi tápszerhiánnyal kell szembenézni, miután a Covid-19 világjárvány miatt már meglévő ellátási lánc problémáit súlyosbította az ország egyik fő tápszergyártója, az Abbott Laboratories nagyszabású termékvisszahívása, amely az ország legnagyobb termelőüzemét is kénytelen volt bezárni, miután az Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal (FDA) állítólag bizonyítékot talált az üzemben történt bakteriális szennyeződésre, amely állítólag hozzájárult négy csecsemő megbetegedéséhez, akik közül kettő meghalt.

Az Abbott tagadta a vádakat, és kitart amellett, hogy végtermékeiben nem találtak bakteriális szennyeződést. A gyártó együttműködik az FDA-val, hogy a lehető leghamarabb újraindítsa a gyártóüzemet, de megjegyezte, hogy még hónapokba telhet, mire az üzemből származó készletek a boltok polcaira kerülnek.

Közben a Fehér Ház megpróbálta enyhíteni a folyamatos hiányt, hivatkozva a védelmi termelési törvényre, amely felhatalmazza az amerikai elnököt, hogy a nemzetvédelem szempontjából szükségesnek ítélt szerződések elsőbbségben való kezelésére kényszerítse a gyártókat, függetlenül az esetleges veszteségektől, és lehetővé teszi a kormány számára, hogy kijelölje a felhalmozás és az árdrágítás tilalma alá eső anyagokat.

A Pentagon katonai műveletet is bejelentett, hogy a tengerentúlról az Egyesült Államokba szállítja a termékeket, amennyiben azok megfelelnek az FDA által meghatározott biztonsági és táplálkozási irányelveknek, amely megígérte, hogy egyszerűsíti a felülvizsgálati folyamatot, hogy a bébiétel gyorsabban kerülhessen a boltok polcaira.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.