Forgószél

Ez maradt a tornádók után - videók

Halálos tornádó száguldott át az USA déli és középnyugati részén, megölve legalább két embert, rengeteg a sérült és a kár.

2022.04.02 15:00ma.hu

A legalább két pusztító tornádót is magában foglaló heves viharok több embert megsebesítettek, házakat és üzleteket rongáltak meg, valamint villanyvezetékeket döntöttek le Mississippiben és Tennessee-ben, továbbá Arkansasban, Missouriban és Texasban is károkat jelentettek a héten.

Noha szerda estig nem jelentettek haláleseteket a viharok miatt a hatóságok, azóta már kiderült, hogy van áldozata a kegyetlen időjárásnak. Mintegy 185 ezer háztartás maradt áram nélkül csütörtök reggelre a vihar nyomán az államok egy sávjában: Mississippi és Alabama, Tennessee és Kentucky, Indiana és Ohio, valamint Michigan államokban, a közműszolgáltatókat nyomon követő poweroutage.us szerint.

A Tennessee állambeli Nashville-ben szerda este egy belvárosi szálloda oldaláról öt emeletnyi burkolat szakadt le egy alatta lévő épület tetejére. A szállodai vendéget az épület más részeibe költöztettek, mert attól tartottak, hogy a tető instabillá válik.

Egy raktárépület teteje is összeomlott, amikor a viharok átvonultak a Mississippi állambeli Southaven városán, Memphis közelében - közölte a rendőrség.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat az arkansasi Springdale-i tornádót "EF-3"-ra értékelte, ami 218-266 km/h szélsebességet jelent. A szörnyű forgószél legalább hét embert megsebesített, kettőt súlyosan, valamint házakat és egy iskolát is megrongált.

"Kereső- és mentőcsapatokat vetettek be, mivel jelentős károk és sérültek vannak" - közölte Asa Hutchinson arkansasi kormányzó.

Louisianában az erős szél felborította a pótkocsikat, lehántotta a tetőt egy mobilházról, egy fát egy házra döntött, és villanyvezetékeket csavart ki a helyükről.

Memphisben és Mississippiben több tucat iskola korábban bezárt, vagy online oktatásra állt át.

Mississippiben menedékhelyeket nyitottak, Louisianában pedig a szövetségi katasztrófavédelmi hivatal azt tanácsolta az Ida hurrikán után lakókocsikban élőknek, hogy készüljenek fel az evakuálásra.

Máshol délen legalább két ember meghalt, két másik pedig megsérült március 31-én reggel, amikor Tallahassee-től nyugatra, a floridai Panhandle-ben lévő Alford város közelében csapott le a tornádó.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.