Koronavírus-járvány

A COVID-19 folytatódik, de a világjárvány vége közel

Várható újabb variánsok felbukkanása, de súlyossága már elenyésző lesz.

2022.01.21 16:54ma.hu

A COVID-19 folytatódik, de a világjárvány vége közel – ezzel a címmel jelent meg a Lancet orvosi szaklap január 19-i számában egy szakirodalmi áttekintésen alapuló kommentár.

Eszerint a korábbi variánsok esetén a fertőzések 40%-a, az omikronnál esetleg 80-90%-a (vagy akár több is) tünetmentes. Ugyanakkor az USA-ban a COVID-19 miatti kórházba küldött betegek aránya a diagnosztizált esetekhez viszonyítva az előző csúcsértékekhez képest 50%-kal csökkent. Kanadában és Dél-Afrikában az intubációt igénylő, illetve COVID-19-ben elhunyt betegek aránya 80-90%-kal csökkent.

Ugyanakkor egyes országokban a masszív omikron hullám miatt a kórházi ellátások száma az előző hullámokhoz képest akár a duplájára is nőhet. Jelentősen emelkedik a nem COVID-19 miatt kórházba szállítottak körében diagnosztizált, tünetmentes pozitív esetek aránya. A sok karanténba helyezett egészségügyi dolgozó miatt jelentős munkaerőhiány alakultak ki számos kórházban.

Az omikron olyan gyorsan terjed, hogy az óvintézkedések (maszkviselési kötelezettség, oltási arány növelése) korlátozott hatást gyakorolhatnak a járvány menetére. Egyes becslések szerint például a maszkhordásnak a lakosság 80%-ára való növelése az elkövetkező 4 hónapban csak 10%-kal csökkenti az összesített fertőzésszámot. A maszkviselés csak azon országokban jelenthet lényeges előnyt, ahol az omikron még nincs jelen, de már széles körben hordanak maszkot.

A tesztelésnek a munkából és iskolából való távolmaradások (izolációk) számának növekedése miatt negatív hatása lehet a társadalmi életre, de nem valószínű, hogy jelentős hatást gyakorolna az omikron hullám lefutására.

Az omikron hullám hossza 3-5 hét azt követően, hogy az esetszám exponenciálisan megemelkedik. Márciusra, az omikron elleni természetes immunitás kialakulása és az emlékeztető oltások miatt a vírus terjedése lelassul hetekre-hónapokra.

Várható újabb variánsok felbukkanása, amik esetleg súlyosabb tüneteket okozhatnak az omikronnál és az immunválasz csökkenésével, valamint a szezonalitással a fertőzés a téli hónapokban ismét gyorsabban terjedhet. Azonban a járvány súlyossága a korábbi vírusbehatásnak, a rendszeresen az újabb variánsokhoz adaptált vakcináknak, az antivirális szereknek és a személyes védekezés nagyobb hatékonyságának köszönhetően már kisebb lesz. Ily módon megvan az esélye annak, hogy a COVID-19 járvány veszít romboló erejéből.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.