Állatvédelem

Hálóba gabalyodott, hátúszó nélküli hosszúszárnyú bálnát láttak az Antarktiszon

A dél-amerikai partok mentén kilométerek ezrein át cipelte magával a halászholmit.

2022.01.17 17:22MTI

Hátúszó nélküli, halászhálót hurcoló fiatal hosszúszárnyú bálnát láttak tudósok az Antarktiszi-félsziget nyugati oldalánál.

A Trinity-sziget közelében vették észre a sebesült emlőst a Crystal Endeavor fedélzetéről szerdán - írta a The Guardian.

A kolumbiai antarktiszi kutatóprogram tudósai, Logan Pallin és Natalia Botero-Acosta megközelítették az állatot, hogy bőrmintát vegyenek tőle, meghatározzák eredetét, nemét, kortizolszintjét és étrendjét.

Egyikük észrevette, hogy a hátúszója hiányzik és halászhálót és bójákat vonszol magával, melyek összevagdosták a bőrét.

Becslésük szerint a bálna 18 hónapos, valószínűleg először indult vándorútjára egyedül, és a dél-amerikai partok mentén kilométerek ezrein át cipelte magával a halászholmit. Látszott, hogy küszködve úszik, és nem tartották valószínűnek, hogy sokáig él.

Miután a vadászat megtizedelte a számukat, a hosszúszárnyú bálnák populációja gyarapodásnak indult. A klímaváltozás hatással van a táplálékuk elhelyezkedésére, ezért a bálnák egyre gyakrabban kénytelenek olyan zónákon át vándorolni, ahol emberek halásznak.

Ugyan lehetséges leszedni róla a hálót és a bójákat, ehhez szakképzett személyzet és speciális eszközök kellenének, mivel a munka veszélyeket rejt mind az emberek, mint az állat számára. A Déli-sarkvidéken egyik sem áll rendelkezésre.

A tudósok arra hívták fel a figyelmet, hogy ne helyezzenek ki hálókat a bálnák szokásos útvonalán.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.