Földmozgás

6,1-es erősségű földrengés rázta meg Pápua Új-Guineát

Úgy tűnik, hogy a szombati hatalmas víz alatti vulkánkitörés Tonga előtt szeizmikus aktivitást váltott ki a Csendes-óceán déli részén.

2022.01.16 21:31ma.hu

Egy nappal azután, hogy Tongát óriási hullámok sújtották a partjainál lévő vulkán kitörését követően az óceánban, 6,1-es erősségű földrengés rázta meg Pápua Új-Guinea szigetét - közölte az amerikai földtani intézet (USGS).

A rengés epicentruma az autonóm Bougainville régióban volt, 408 kilométeres mélységben - közölte az ügynökség. Az Európai Földközi-tengeri Szeizmológiai Központ (EMSC) is regisztrálta a rengést, amelynek erősségét 5,8-asra tette. Egyelőre sem áldozatokról, sem jelentős károkról nem érkezett jelentés.

Új-Guinea szigetének keleti felét és egy kisebb szigetcsoportot foglal el Melanéziában, Ausztráliától északra a kilencmilliós Pápua Új-Guinea.

Mintegy 4700 kilométerre délkeletre fekszik Tongától, amelyet szombaton szökőár sújtott, egy tengerparti vulkánkitörés után. A kitörés hatalmas hullámokat vetett végig a Csendes-óceánon, és a hajók megrongálódásáról olyan messziről érkeztek jelentések, mint Új-Zéland és Kalifornia. Cunamiriadót adtak ki Japánra, Hawaiira, Alaszkára és az USA nyugati partvidékére. A szökőárveszély mára elhárult, de Tongát továbbra is hamufelhő borítja, ami megakadályozza, hogy a felderítő repülőgépek felmérjék a károkat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.