Katasztrófa

Japán cunami-riasztást adott ki a nagy vulkánkitörés után

A szökőár a Tonga szigetországtól 65 kilométerre délre lévő víz alatti vulkán nagy erejű kitörését követte.

2022.01.15 19:04ma.hu

Cunamiriadót adtak ki Japán teljes keleti partvidékére, valamint a déli Amami-szigetre és a Takara-szigetláncra.

A tenger alatti vulkánkitörés által kiváltott szökőár már elérte a csendes-óceáni Tonga államot, és több más nemzetet is figyelmeztetés kiadására késztetett, köztük az Egyesült Államokat és Japánt.

A kitörés akkora volt, hogy az űrből is látható volt.

A lakosokat arra figyelmeztették, hogy vasárnap, január 16-án a kora reggeli órákban evakuálják a part menti és folyóparti területeket, és keressenek magasabban fekvő területeket, mivel a hullámok várhatóan elérik a három méteres magasságot.

Egyes helyi médiumok arról számoltak be, hogy a cunami hullámai már vasárnap kora reggel elérték Tohoku és Okinawa partjait.

A legszigorúbb figyelmeztetés az Amami és Tokari szigetekre vonatkozik, ahol a hullámok elérhetik a három métert. Más területeken nem kell egy méternél nagyobb magasságra számítani a japán meteorológiai ügynökség adatai szerint.

Az ügynökség térképe szerint az ország teljes keleti partvidékén sárga színű cunami-riadó, míg a szigetlánc déli részén piros figyelmeztetés van érvényben.

Japánban már korábban is voltak súlyos szökőárak, köztük a 2011-es 9-es erősségű földrengés és szökőár, amely a fukusimai atomerőmű leolvadásához vezetett, és amelynek következtében közel 20 000 ember meghalt és 2500 eltűnt.

Az erőmű leolvadása miatt tízezreket evakuáltak, és Japán északkeleti részén több területet továbbra is elzártak a lakosság elől, miközben a takarítás folytatódik. A földrengés és az azt követő szökőár egyes esetekben infrastruktúrát, otthonokat és egész városokat is elsöpört, a legsúlyosabban Japán tengerparti városait sújtva.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.