Koronavírus-járvány

Baljós hírek - nevet kapott egy Omicron-Delta hibrid

Egy lehetséges Covid-19 variáns hibrid bukkant fel Cipruson, de egyes tudósok szerint hamis riasztásról van szó.

2022.01.09 12:58ma.hu

A Delta és Omicron Covid-19 variánsok hibridjét fedezték fel Cipruson, és már 25 esetet regisztráltak a vírusból. A felfedezés kritikusai azonban azt állítják, hogy csupán „sima” fertőzöttségről van szó.

A Ciprusi Egyetem biológiai tudományok professzora, Leondios Kostrikis az új hibridet "Deltacron"-nak nevezte el, és pénteken arra figyelmeztetett, hogy a világ "nemsokára meglátja, hogy ez a törzs kórosabb vagy fertőzőbb, vagy hogy ez fog-e győzni mind felett" a jelenlegi változatokkal szemben.

Huszonöt Deltacron esetet már regisztráltak és jelentettek a GISAID Covid-19 mutációs adatbázisába. Kostrikis azonban azt mondta, hogy a hibridet valószínűleg felül fogja múlni a már tömegesen keringő Omicron változat.

Bár egyesek aggodalmukat fejezték ki egy újabb variánsról szóló jelentések miatt, több tudós a felfedezést a média "ijesztgetéseként" és hamis riasztásként utasította el.

"A több nagy médium által közölt ciprusi "Deltacron" szekvenciák elég egyértelműen kontaminációnak tűnnek" - mondta Tom Peacock virológus szombaton, kifejtve, hogy "nem csoportosulnak a filogenetikai fán, és egy egész Artic primer szekvenáló Omicron-amplikont tartalmaznak egy egyébként Delta főcsoportban".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.