Természetvédelem

Bezárják a pokol kapuját - videó

A türkmén elnök azt tervezi, hogy eloltatja az 50 éve égő krátert.

2022.01.08 19:37ma.hu

A Karakum-sivatagban lévő égő gázkráter az ország egyik fő turisztikai látványossága. Ám az ország elnöke azt tervezi, hogy bezárja a pokol kapuját.

Gurbanguly Berdymuhamedov türkmén elnök ugyanis utasította kormányát, hogy találjon módot az apokaliptikusnak tűnő gázkráter eloltására, amely 50 éve ég a Karakum-sivatagban.

A Türkmenisztán fővárosától, Aszgabattól mintegy 270 kilométerre, Darvaza falu közelében található "látványosság" hivatalos neve "Karakum sugárzása", de a helyiek általában "A pokol kapuja" néven emlegetik.

A 60 méter széles gödör mesterséges, egy 1971-es gázkitermelés során bekövetkezett talajomlás következtében alakult ki. Szándékosan gyújtották fel, mert attól tartottak, hogy a mérgező gáz veszélyeztetheti a környék lakóit és élővilágát.

Arra számítottak, hogy gyorsan ki fog égni, de a kráter valahogy a mai napig lángokat okád, ami ijesztő, de igazán festői jelenséget nyújt.

A "Pokol kapuja" a közép-ázsiai ország egyik legismertebb nevezetességévé vált nemzetközileg. A turizmus azonban nem éppen virágzik Türkmenisztánban, amelyet évente kevesebb mint 10 000 külföldi vendég látogat meg.

Ez lehetett az egyik fő szempont az extravagáns elnök, Berdymuhamedov döntése mögött, aki rapel, helikopterrel repül, versenyautókkal driftel, és szereti fitogtatni lövészeti képességeit. Ezeket a tevékenységeket külföldön némi gúnnyal fogadták.

Egy pénteki online kormányülésen azzal érvelt, hogy az ország értékes természeti erőforrásokat veszít, amelyeket egyébként külföldön el lehetne adni, és a pénzt a türkmén állampolgárok jólétének javítására lehetne fordítani. Az égő gáz az emberekre és a környezetre is káros - tette hozzá az államfő.

Berdymuhamedov utasította az olaj- és gáziparért felelős miniszterelnök-helyettest, hogy szervezzen megbeszéléseket tudósokkal, köztük külföldi szakértőkkel, hogy kitalálják, miként lehetne kezelni a lángokat.

Nem világos azonban, hogy ezzel végre bezárul-e "A pokol kapuja", mivel az elnök korábban, 2010-ben már adott ki hasonló utasítást, de azt nem sikerült teljesíteni.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.