Világvége

Romániában tíz éve magasabb az éves átlaghőmérséklet az utóbbi évtizedek átlagánál

Ehhez képest mi itt jobban állunk a Kárpát-medencében.

2022.01.07 14:33MTI

Romániában tíz éve magasabb az éves átlaghőmérséklet az 1981-2020 közötti időszak átlagánál, és egyre gyakrabban kell veszélyes, szélsőséges időjárási jelenségekre figyelmeztető vörös riasztást kiadni - derült ki a román meteorológiai és vízügyi intézet (INMH) pénteken közzétett éves összegzéséből.

Romániában 2019 volt az eddigi legmelegebb év a rendszeres meteorológiai mérések kezdete (1884) óta, amikor az éves átlaghőmérséklet meghaladta a 12 Celsius-fokot, 1,92 fokkal lépve túl az utóbbi négy évtizedes (10,22 Celsius-fokos) átlaghőmérsékletet. A második legmelegebb év 2020 volt 1,66 fokos eltéréssel, ehhez képest a tavalyi esztendő "már csak" 0,69 fokkal volt melegebb az utóbbi négy évtized átlagánál, mindazonáltal a 2012-2021 közötti időszak volt a legmelegebb évtized a romániai meteorológiai megfigyelések történetében - mutatott rá az INMH.

A román szakszolgálat szerint tavaly nemcsak a felmelegedés folytatódott, hanem tovább nőtt a szélsőséges időjárási jelenségek gyakorisága és intenzitása. Tavaly - főleg a nyári időszakban - minden korábbinál több, 224 közvetlen veszélyre figyelmeztető vörös (harmadfokú) figyelmeztetést adott ki az INMH, míg 2020-ban 160, 2019-ben pedig csak 79 alkalommal kellett igénybe venni a veszélyjelző rendszer legmagasabb fokozatát.

Romániában tavaly kellett a legkorábban (június 24-25-én) vörös hőségriasztást kiadni, és 2021 augusztusának első fele volt az utóbbi 60 év második legmelegebb és legszárazabb időszaka. Másfelől tavaly a csapadékrekordok is megdőltek: májusban Biharfüreden 181 milliméter, júliusban pedig Baróton 116 milliméter eső esett 24 óra alatt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.