Klímaváltozás

Az antarktiszi gleccser drámai változására figyelmeztetnek a kutatók

A gleccser elülső oldalának vízen úszó része akár már tíz éven belül szilánkokra törhet, mint egy autó szélvédője.

2021.12.15 07:58MTI

Az Antarktisz egyik gigantikus gleccserének klímaváltozás miatti drámai változására figyelmeztetnek egy brit-amerikai kutatási program szakemberei.

A gleccser elülső oldalának vízen úszó része akár már tíz éven belül szilánkokra törhet, mint egy autó szélvédője - figyelmeztet a veszélyre Ted Scambos amerikai gleccserkutató, a Thwaites-gleccser nemzetközi együttműködés (ITGC) projektjének munkatársa.

Már bemutatott és még be nem mutatott tanulmányok eredményei is erre utalnak, a jelenséget a gleccser alá jutó meleg víz okozza.

A Thwaites-gleccser a kutatók tartós megfigyelése alatt áll: mérik a jégmező olvadásának sebességét. Az elmúlt 30 évben megduplázódott az elolvadt jégmennyiség a tudósok vizsgálatai szerint. Már évente 50 milliárd tonna jeget bocsát évente az óceánba.

A Thwaites-gleccser, amelyet Doomsday glacier, azaz végítélet napi gleccserként is emlegetnek, az Antarktisz nyugati részén, a Marie Byrd-földön terül el. A jégtakaró területe Nagy-Britannia méretű. Ha egy napon teljesen elolvadna, a tengerszint 65 centiméterrel emelkedne meg a BBC hírportálja szerint.

Ez a forgatókönyv azonban csak évszázadok múlva következhet be.

A szakemberek az amerikai geofizikai társaság héten zajló őszi ülésén fogják bemutatni részletesen kutatási eredményeiket.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.