Koronavírus-járvány

A Covid-oltás készítője elmagyarázza, mért lesz halálosabb a következő világjárvány

Nem ez volt az utolsó alkalom, hogy egy vírus életünket és megélhetésünket fenyegette.

2021.12.06 18:16ma.hu

Dame Sarah Gilbert professzor, az Oxford-AstraZeneca Covid vakcina egyik alkotója arra figyelmeztetett, hogy a jövőbeli világjárványok halálosabbak lehetnek, mint a koronavírus, ha a hatóságok nem foglalkoznak a világjárványra való felkészülés hiányosságaival.

A BBC által december 6-án sugárzott 44. Richard Dimbleby-előadáson Dame Sarah kijelentette, hogy "nem ez lesz az utolsó alkalom, hogy egy vírus életünket és megélhetésünket fenyegeti", és sürgette a kormányokat, hogy vonják le a Covid-világjárvány tanulságait.

"Az igazság az, hogy a következő még rosszabb lehet. Lehet fertőzőbb, vagy halálosabb, vagy mindkettő."

Felszólította a tisztviselőket, hogy biztosítsák, hogy az országoknak a jövőben ne kelljen "hatalmas gazdasági veszteségeket" elszenvedniük, és kijelentette, hogy a kormányoknak megfelelő finanszírozást kell biztosítaniuk a világjárványra való felkészüléshez.

A tudósok támogatása nélkül a vakcina megalkotója attól tart, hogy az egészségügyi tisztviselők azt kockáztatják, hogy elveszítik "az elmúlt két év során elért eredményeket és a megszerzett tudást".

Az Oxford-AstraZeneca Covid-vakcina egyik alkotójaként Dame Sarah előadása során kifejezte félelmét, hogy az Omicron variáns képes lehet kikerülni az oltások által nyújtott védelmet.

Az új törzs tüskefehérjén belüli mutációkat vizsgálva a professzor kiemelte, hogy a "további változások" azt jelenthetik, hogy a meglévő vakcinák által biztosított antitestek "kevésbé hatékonyak a fertőzés megelőzésében".

Amíg a tudósok az Omicron által jelentett kockázatot vizsgálják, Dame Sarah arra sürgette a tisztviselőket, hogy "óvatos" megközelítést alkalmazzanak, és intézkedéseket vezessenek be "az új változat terjedésének lelassítására".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.