Világvége

Veszélyes aszteroida keresztezi a Föld pályáját

A feltételezések szerint gazdag lehet nikkelben, vasban és kobaltban.

2021.12.04 18:59ma.hu

Egy nagyméretű aszteroida, amelyet a NASA a "potenciálisan veszélyes" kategóriába sorolt, a héten repül el a Föld mellett - figyelmeztet az űrügynökség.

A 4660 Nereus aszteroida várhatóan december 11-én lép be a Föld pályájára, és közelebb kerül bolygónkhoz, mint valaha.

Pánikra azonban nincs ok, mondta Borisz Suszov, az Orosz Tudományos Akadémia Csillagászati Intézetének vezetője.

"Az aszteroida mintegy 4,6 millió mérföldre fog elhaladni a Földtől, ami körülbelül 10-szerese a Hold és a Föld közötti távolságnak, így nincs olyan kockázat, amiről beszélni kellene" - mondta Shustov a RIA Novosztyinak.

Ami különlegessé teszi, az nem a szokásosnál nagyobb mérete (három futballpályányi méretű), hanem egyedülálló, 1,82 éves pályája a Nap körül. A Nereus emiatt nagyjából 10 évente megközelíti a Földet biztonságos távolságban.

A tudósok szerint az aszteroida rendszeres elhaladása miatt tökéletes jelölt egy jövőbeli robotmisszióra, sőt, akár bányászatra is - a feltételezések szerint ugyanis gazdag lehet nikkelben, vasban és kobaltban.

Annak ellenére, hogy jelenleg nem jelent veszélyt, a Nereust az űrügynökségek szoros figyelemmel kísérik, hogy ne térjen le pályájáról.

A bolygót egy nagy űrobjektummal való katasztrofális találkozástól védő munka részeként a NASA a múlt héten elindította a Double Asteroid Redirection Test (DART) nevű küldetést. A küldetés során két aszteroidát próbálnak majd egymásnak ütköztetni, hogy megváltoztassák pályájukat, a tényleges becsapódást pedig jövő szeptemberre tervezik.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.