Világvége

Új megoldást találtak az óceánok mikroműanyagoktól való megszabadítására!

Mégpedig az akusztikus hullámok felhasználásával.

2021.12.03 14:25ma.hu

Egy új kutatás szerint a mikroműanyagok akusztikus hullámok segítségével történő kiszűrése a szennyezett vízből az óceánok megtisztításának új megoldása.

A mikroműanyagok a kozmetikumok, a ruházat, az ipari folyamatok és a műanyag termékek, például a csomagolóanyagok természetes lebomlása során kerülnek a környezetbe.

A műanyagszennyező anyagok ezután a folyókba és az óceánokba jutnak, veszélyeztetve a tengeri élővilágot.

Ezeknek a részecskéknek a vízből való kiszűrése és eltávolítása nehéz és időigényes feladat, de az akusztikus hullámok használata megoldást jelenthet erre a megoldhatatlan feladatra.

Dr. Dhany Arifianto, az indonéziai Surabayában található Institut Teknologi Sepuluh Nopember munkatársa akusztikus hullámokat használó szűrési prototípust készített, és bemutatta módszerét és annak adatait az Amerikai Akusztikai Társaság 181. ülésének seattle-i találkozóján, amelynek célja a hangok tudományának legújabb kutatásait bemutatni.

Dr. Arifianto és csapata két hangszórót használt az akusztikus hullámok létrehozásához, és a keletkező erő képes volt elválasztani a mikroműanyagokat a víztől azáltal, hogy a beáramló víz nyomást gyakorolt a csőre. Mivel a cső három csatornára oszlott, a mikroműanyag-részecskék a középső felé nyomódnak, miközben a tiszta víz a két oldalsó két külső csatorna felé áramlik.

A prototípusként elkészített eszköz óránként elképesztő mennyiségű, 150 liter szennyezett vizet tisztított meg, és három különböző mikroműanyag kiszűrését tesztelték. Mindegyik műanyagot más-más hatékonysággal szűrték, de mindegyik 56 százalék feletti hatékonysággal működött tiszta vízben, és további 59 százalékos hatékonysággal tengervízben.

A csapat különböző változókat mért a hatékonysághoz képest, és azt találták, hogy a hangfrekvencia, a hangszóró és a cső közötti távolság és a víz sűrűsége mind befolyásolta a létrehozott erő nagyságát.

A csoport most azt vizsgálja, hogy az akusztikus hullámok hogyan hathatnak a tengeri élővilágra, ha a hullámfrekvencia a hallható tartományban van. Mert azért ez sem mindegy…

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.