Koronavírus-járvány

A tömeges védőoltás nem állítja meg a Covid átviteli arányát - tanulmány

A tanulmány egyértelmű értékelést nyújt arról, hogy a teljesen beoltott emberek egyre inkább a Covid átvitelének forrásává válnak.

2021.12.02 02:21ma.hu

A sikeres oltások nem tudták megállítani a Covid terjedését, az új adatok szerint a vírus előfordulási gyakorisága a teljesen beoltott egyének körében növekszik - derül ki a The Lancet című orvosi szaklapban megjelent tanulmányból.

A németországi új fertőzéseket vizsgálva a kutatók megállapították, hogy a 60 éves és idősebb, teljesen beoltott személyek körében a júliusi 16,9%-ról októberre 58,9%-ra emelkedett a megbetegedések aránya.

A tanulmány egyértelmű értékelést nyújtva arról, hogy a teljesen beoltott emberek egyre inkább a Covid átvitelének forrásává válnak, hasonló helyzetet állapított meg az Egyesült Királyságban. Nagy-Britannia-szerte a nem beoltott esetekkel érintkező háztartási kontaktok száma (23%) valamivel alacsonyabb volt, mint a beoltott egyénekkel érintkezők száma (25%).

Három hét alatt Nagy-Britanniában 100 Covid-esetet jelentettek 60 éves vagy annál idősebb személyek körében. E fertőzések közül a személyek 89,7%-a teljes mértékben be volt oltva, míg 3,4%-a nem volt beoltva.

A kutatók számára még aggasztóbb, hogy Izraelben egy eset során, amely több egészségügyi dolgozót és beteget, valamint azok családtagjait fertőzte meg, egy teljesen beoltott kórházi betegtől származott.

Szólt már erről egy elemzés

Hoppá! A kétszer oltottak között több a fertőzött, mint az oltatlanok körében >>>

A tanulmányban megfogalmazott félelmeket alátámasztja, hogy az amerikai Betegségellenőrzési és Megelőzési Központja (CDC) jelenleg az Egyesült Államok öt olyan területéből négyet, ahol a legmagasabb a teljesen beoltott személyek aránya, magas fertőzöttségű megyékként tart számon.

A kutatók arra figyelmeztettek, hogy a döntéshozóknak tudomásul kell venniük, hogy a beoltott egyének még mindig kockázatot jelentenek.

Súlyos hanyagságnak tűnik, ha a közegészségügyi ellenőrző intézkedésekről szóló döntések során figyelmen kívül hagyják a beoltott lakosságot, mint lehetséges és releváns átviteli forrást.

A The Lancet című folyóiratban közzétett kutatás akkor jelenik meg, amikor az országok mérlegelik a Covid vakcinára vonatkozó kötelező oltások bevezetését, hogy megvédjék a polgárokat az omicron változat terjedésétől és a megbetegedések számának esetleges újbóli emelkedésétől. Görögország lett az első ország az EU-ban, amely bevezette a Covid vakcinára vonatkozó előírást, és havi pénzbírsággal fenyegeti azokat a 60 év feletti személyeket, akik nem kapják meg az oltást.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.