Világvége

Újdelhit több mint egy hete sűrű mérgező szmog borítja

A toxikus szmog Új-Delhiben sokkal rosszabb, mint korábban gondolták.

2021.11.13 13:03ma.hu

Az indiai legfelsőbb bíróság sürgős intézkedéseket követelt az Újdelhit több mint egy hete beborító sűrű mérgező szmog leküzdésére. Még azt is javasolta, hogy rövid időre zárlatot vezessenek be.

"Tudják, milyen rossz a helyzet? Az embereknek még otthon is maszkot kell viselniük" - mondta N.V. Ramana főbíró, aki kormánytisztviselőket faggatott.  

A bíróság szerint a központi és állami tisztviselőknek "sürgősségi döntést" kell hozniuk, és hétfőn be kell mutatniuk a szmog elleni küzdelem terveit. Ramana azt javasolta, hogy a hatóságok fontolják meg többek között a "kétnapos lezárást".

"Ezt a kérdést a politikán és a kormányon túl kell vizsgálni. Valaminek történnie kell, hogy két-három napon belül jobban érezzük magunkat."

Egy tisztviselő a bíróságon elismerte, hogy a főváros levegőjét belélegezni "olyan, mintha naponta 20 cigarettát szívnánk".

Az ország szövetségi szennyezési bizottsága pénteken utasította az állami és helyi hatóságokat, hogy készüljenek fel a rendkívüli intézkedésekre.

Új-Delhi levegőminősége a múlt héten romlott több tényező, köztük a növényi szármaradványok égetése és a közlekedésből származó kibocsátások miatt. Az indiai média megjegyezte, hogy a romlás a Diwali fesztivál után is bekövetkezett, amikor sokan megszegték a tűzijátékokra vonatkozó tilalmat.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.