Világvége

Glasgow-i klímacsúcs - Nem fejeződött be határidőre az értekezlet

Több órával a péntek esti határidő után sem született még meg a végleges megállapodás az ENSZ Éghajlat-változási Keretegyezményének Glasgowban zajló 26. ülésén (COP26).

2021.11.13 09:13MTI

A múlt hétfőn kezdődött értekezletnek, amelyen csaknem kétszáz ország vesz részt, elvileg pénteken, helyi idő szerint 18 órakor, közép-európai idő szerint 19 órakor kellett volna befejeződnie, de a tárgyalóküldöttségek még késő este is az egyezménytervezet végső változatán dolgoztak.

Egybehangzó hírek szerint a legintenzívebb egyeztetések a fosszilis üzemanyagok használatának leépítéséről és a klímavédelmi intézkedések finanszírozásáról zajlanak.

A nap folyamán napvilágot látott egy megállapodástervezet, de abban még több száz olyan kitétel volt, amely szögletes zárójelben szerepelt; a nemzetközi diplomáciai egyezmények kidolgozásának gyakorlatában ez a még vitatott, le nem zárt kérdésköröket jelzi.

Szakértők hangsúlyozzák, hogy az eddigi COP-értekezletek szinte minden esetben túlnyúltak az előzetes menetrendben meghatározott határidőkön.

A Downing Street pénteken késő este ismertetett tájékoztatása szerint Boris Johnson, a vendéglátó brit miniszterelnök telefonon beszélt a COP26 társelnöki tisztségét betöltő Olaszország kormányfőjével, Mario Draghival, akivel megállapították, hogy elsősorban a finanszírozási kérdésekben, különösen a fejlett ipari államok által a klímavédelemre fordítandó évi 100 milliárd dolláros kiadási célkitűzés ügyében kell haladást elérni, emellett ambiciózusabb célokat kell kijelölni a szennyezőanyag-kibocsátás csökkentésére.

Johnson és Draghi a londoni miniszterelnöki hivatal beszámolója szerint megállapodott abban is, hogy személyesen igyekeznek közbenjárni a két ország és többi résztvevő állam tárgyalóküldöttségeinél a glasgow-i klímacsúcs eredményes befejezése érdekében.

Brazil, Paraguay, Uruguay és Argentína olyan javaslatot terjesztett be péntek este, hogy a végleges megállapodás tűzze ki célként egy nemzetközi bizottság létrehozását a fejlett országok által vállalt évi 100 milliárd dolláros klímavédelmi ráfordítási cél teljesítésének ellenőrzésére.

A COP26-tanácskozáson jelen lévő szakértők a médiának nyilatkozva nem zárják ki, hogy az értekezlet a hétvégén is folytatódik.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.