Katasztrófa

Erőteljes esőzés La Palma szigetén - amit nem temetett be a láva, az most az óceánban végzi - videók

Szakértők attól tartanak, hogy a vulkánról lezúduló víz áradata sárrá alakulva szinte leradírozza a szigetet.

2021.10.23 11:46ma.hu

A La Palmára vonatkozó esőelőrejelzések aggodalmakat váltott ki a vízzel szemben ellenálló láva felett kialakuló vízáradatok miatt. Tazacorte-ban, az egyik legsúlyosabban érintett településen az Aemet országos meteorológiai szolgálat szerint 95%-os eséllyel várható eső szombaton.



A Kanári-szigeteki Vulkánveszély-megelőzési Terv (Pevolca) szakemberei azt tanácsolták a lakosoknak, hogy tisztítsák meg a hamut a háztetőkről, hogy megakadályozzák, hogy az összekeveredjen az esővel, és olyan súlyos felhalmozódást hozzon létre, amely kárt tehet az építményekben.


A legaktívabb lávacsatornák (élénksárga és narancssárga) jól megkülönböztethetők a hidegebb és sötétebb lávafolyamoktól

Mit tudunk eddig?

- A vulkáni tevékenység szombaton a 34. napjába lépett, miután szeptember 19-én kezdődött.
- A szombatra előrejelzett eső további veszélyt jelent a lakosokra és az épületekre.
- Az elmúlt héten több mint 600 rengést regisztráltak La Palma szigetén, a legerősebb földrengést kedd este észlelték, 4,8-as erősséggel. 35 000 földrengést és rengést regisztráltak La Palmán az elmúlt hónapban.
- A lávafolyam most 886 hektárnyi területet borít be a Copernicus radarképek szerint, 2185 épület pusztult el.
- A Cumbre Vieja kitörése a "legjelentősebb 1585 óta".
- A kitörésnek nincs továbbra sincs vége.
- Újabb La Palma-i lakosok kényszerülnek evakuálásra.
- A delta mintegy 40 hektárnyi új területet foglalt el az Atlanti-óceánban
- Az északnyugati lávafolyamok mostanra összeolvadtak, és úgy tűnik, délnyugati irányt vesznek.

Egy második lávafolyam hamarosan az óceánba ömlik. Az első lávafolyam két héttel ezelőtt érte el az Atlanti-óceánt, és azóta több mint 40 hektárnyi új szárazföldet alakított ki La Palma partvidékén.

A Kanári-szigeteki Vulkanológiai Intézet (Involcan) csapata megosztott egy videót, amelyen közeli felvételek láthatók a vulkán egyik kitörési nyílásáról, megjegyezve, hogy ez az első alkalom, hogy vulkanológusok eljutottak a helyszínre.

A tudósok a Cumbre Vieja vulkánból vesznek mintát a vörösen izzó lávából. Lenyűgöző!

Az elmúlt hetek szeizmikus tevékenységének nagy része Fuencaliente és Villa de Mazo térségében zajlott, La Palma déli részén. María José Blanco, a Pevolca tudományos szóvivője csütörtökön azt mondta, hogy kevesebb rengés történik, de megjegyezte, hogy ezek erőssége továbbra is magas.

A Copernicus EMS által gyűjtött legfrissebb adatok szerint a láva jelenleg 886,1 hektárt borít be, és 2185 épületet pusztított el, ami 229-nel több 48 óra alatt. A vulkáni hamu több mint 6800 hektárt (16803 hektár) borít.

A kitörés kezdete óta több mint 7500 embert evakuáltak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.