Földmozgás

Földrengés Tokióban: megremegtek az épületek, megszólaltak a vészjelző szirénák - videó

A lakosokat figyelmeztették az esetleges utórengések veszélyére.

2021.10.07 18:15MTI

Erős földrengés rázta meg helyi idő szerint csütörtökön este Tokiót és a japán főváros térségét - közölte a NHK japán hírtelevízió.

A 6,1-es erősségű földmozgás fészke a japán meteorológiai intézet szerint Csiba és Tokió prefektúrák határán volt mintegy 80 kilométeres mélységben. Tokióban megremegtek az épületek, az utcákon megszólaltak a vészjelző szirénák. Több gyorsvasútvonalon is ideiglenesen leállították a forgalmat.

Az NHK szerint nem rendeltek el szökőárriadót. Egyelőre nincsenek értesülések sérültekről, illetve károkról sem. A lakosokat figyelmeztették az esetleges utórengések veszélyére.

A NHK közölte azt is, hogy a japán fővárostól keletre található Ibaraki tartományban lévő leállított Tokai-2 atomerőműből nem jelentettek üzemzavart a földmozgás következtében.

Nem sokkal a földrengést követően a japán fővárosban visszatért az élet a rendes kerékvágásba.

Japán több tektonikus lemez találkozásán fekszik, ami miatt különösen gyakoriak a földrengések, a szigetország területén emellett száz aktív vulkán is található.

Az idén emlékeztek meg egyébként Japánban a Fukusimát sújtó 9-es erősségű földrengés tizedik évfordulójáról. A 2011-es rengést követő szökőárban csaknem 20 ezer ember vesztette életét, és a természeti csapás a világ egyik legsúlyosabb nukleáris katasztrófáját idézte elő az ott található Fukusima Daicsi atomerőműben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.