Tűzhányó

Kitört a vulkán! Hömpölyög a láva a Kanári-szigeteken - videó

A hatóságok evakuálják a betegeket és az állatokat a területről, kötelező evakuálást rendeltek el 4 faluban, a spanyol miniszterelnök elhalasztja ENSZ-útját, és a szigetekre utazik. A Cumbre Vieja vulkánlánc utolsó nagyobb kitörése 1971-ben volt.

2021.09.19 21:34ma.hu

Vasárnap kitört egy vulkán a spanyolországi Kanári-szigetekhez tartozó La Palmán, a sziget déli részén található Cumbre Vieja nemzeti parkban. A láva tűzijátékként lövellt a levegőbe és patakokban folyt a lakott területek felé.

A hatóságok már a kitörés előtt megkezdték Cabeza de Vaca terület egyik erdős lejtőjén a közeli falvakból a betegek és néhány haszonállat evakuálását.

Két órával később, amikor a láva már öt hasadékból áramlott a hegyoldalról lefelé, az önkormányzat elrendelte négy falu, köztük El Paso és Los Llanos de Aridane evakuálását.

Sötétedés után a videofelvételek azt mutatták, hogy a láva szökőkútjai több száz méter magasan az égbe lövelltek, és legalább három izzó narancssárga színű, olvadt kőzetfolyó ömlött le a hegyről, erdőket és mezőgazdasági területeket öntöttek el, és ahogy lejjebb értek, tovább terjedtek.

Az egyik, több száz méter hosszú és több tíz méter széles folyam átcsapott egy úton, és El Paso elszórtan álló házait kezdte elnyelni.

"Amikor ma kitört a vulkán, megijedtem. Az újságírók számára ez valami látványos dolog. számunkra tragédia. Azt hiszem, a láva elérte néhány rokonunk házát" - mondta az 55 éves Isabel Fuentes helyi lakos a spanyol TVE televíziónak.

"Ötéves voltam, amikor a tűzhányó utoljára aktív volt (1971-ben). Egy vulkánkitörésen soha nem lehet túllépni" - tette hozzá.

La Palma magas riadókészültségben volt, miután egy hét alatt több mint 22 000 rengést jelentettek a Cumbre Vieja vulkánláncból, amely utoljára 1971-ben volt nagyobb kitörés, és a Kanári-szigetek egyik legaktívabb vulkáni régiója.

1971-ben egy ember meghalt, aki a lávafolyamok közelében fényképezett, de anyagi kár nem keletkezett.

A Spanyol Nemzeti Földrajzi Intézet (ING) szerint a legkorábbi feljegyzett kitörés La Palmán 1430-ban történt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.