Állatok

Természetvédők szerint másodszor fenyegeti kihalás a koalákat

Az alapítványnál 80 ezernél kevesebbre becsülik a vadon élő koalák számát, amely "valószínűleg 50 ezer lehet".

2021.09.15 13:42MTI

Természetvédők szerint másodszor fenyegeti kihalás Ausztrália emblematikus állatát, a koalát. Az Ausztrál Koalaalapítvány (AKF) kedden azzal vádolta a szövetségi kormányt, hogy jelentősen túlbecsüli a koalaállományt, az erszényesből valójában már csak mintegy 50 ezer példány élhet vadon.
"Véleményünk szerint a szövetségi kormány mintegy 10-szeresen túlbecsüli a koalák valós számát" - mondta Deborah Tabart, az alapítvány vezetője az ABC televíziónak nyilatkozva. Az alapítványnál 80 ezernél kevesebbre becsülik a vadon élő koalák számát, amely "valószínűleg 50 ezer lehet".
A Queenslandi Egyetem kutatói 2016-ban 330 ezerre becsülték a vadon élő koalák számát, amelyeket azonban közben megtizedelt élőhelyük zsugorodása és az ismétlődő erdőtüzek.
A Természetvédelmi Világalap (WWF) szerint a 2019-2020-as "fekete nyár" pusztító erdő- és bozóttüzeiben 60 ezer koala veszhetett oda.
A koalapopulációt az 1990-es évek óta kutató Bill Ellis, a Queenslandi Egyetem munkatársa szerint "másodszor fenyegeti kihalás" a koalákat, amelyek egyszer már - úgy száz éve - majdnem eltűntek a Föld színéről a szőrmekereskedelem miatt.
Ellis szerint az állatokat jelenleg nemcsak a bozóttüzek veszélyeztetik, hanem általában a szárazság és természetes élőhelyük zsugorodása.

  • kattintson az Eszközök / Beállítások menüpontra
  • a megjelenő ablakban kattintson a Főlap ikonra
  • kattintson az Aktuális oldalak használata gombra, majd az OK gombra
  • a Ctrl + d billentyűkombinációval
  • kattintson jobb gombbal a oldal szürke részén, utána kattintson az Oldal felvétele a könyvjelzők közé... menüpontra
Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.