Világvége

Hátborzongató videó: posztapokaliptikus hellyé vált Mexikó második legnagyobb tava

A Cuitzeo-tóból több mint 600 millió köbméter víz tűnt el.

2021.06.15 15:27ma.hu

A Mexikó második legnagyobb édesvizi tava, a Cuitzeo-tó ma elhagyatott, kietlen, sivár, és üres, krohadó halászhajók temetője. Az aszály teljesen tönkretette Michoacán egykor virágzó halászati ​​gazdaságát.

A Cuitzeo-tóban 800 millió köbméter víznek kell lennie, de ma még 200 sincs.

A több mint 300 négyzetkilométeres víztározó halászhajók temetőjévé vált, merész autósok számára azonban a legrövidebb út Morelia, Michoacán állam fővárosának eléréséhez.

A víz eltűnése gyakran tartós porfelhőket is eredményez, amelyek időnként eljutnak a közeli lakott területekre, kihatva a lakók egészségére, valamint allergiát, légzőszervi betegségeket és gyomor-bélrendszeri szövődményeket okozva az általuk szállított baktériumoktól.

Minden 1941-ben kezdődött, amikor a kormány megépítette a Cointzio gátat, ami a tó vizének több mint kétharmadának eltűnéséhez vezetett. Aztán két évvel ezelőtt két autópálya építése három részre osztotta a tavat. Ehhez járultak a további pusztító tényezők, mint az erdőirtás, a megnövekedett vízigény, a közeli óriási sertéstelepek és iparágak hulladékai. Az 1975-ben dokumentált 19 halfajból mára csak hat maradt.

A halászati ​​ipar összeomlása az Egyesült Államokba irányuló migráció megugrását okozta.

Összefoglalva: az aszály, a szennyezés és az erdőirtás a Cuitzeo-tavat a pusztítás szélére sodorta. Az esőhiány miatt az egész terület élővilága és lakossága elveszítette a vizet. A helyiek szerint ez óriási hatással van az életükre, az állatoknak nincs ivóvizük.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.