Tudomány

A világ jelenlegi legnagyobb jéghegye vált le az Antarktiszon

Az A-76 jelzésű jéghegy az Antarktisz északnyugati részén, a Weddel-tengerben, a Ronne-selfjég nyugati oldalán keletkezett.

2021.05.19 17:59MTI

A világ jelenlegi legnagyobb, 4320 négyzetkilométeres jéghegye vált le a Déli-sarkvidéken - jelentette be szerdán a párizsi székhelyű Európai Űrkutatási Hivatal (ESA).

A 170 kilométer hosszú és 25 kilométer széles jégtömb valamivel nagyobb, mint a spanyolországi Mallorca szigete - közölte az űgyügynökség a műholdas felvételek alapján. Az A-76 jelzésű jéghegy az Antarktisz északnyugati részén, a Weddel-tengerben, a Ronne-selfjég nyugati oldalán keletkezett.

E pillanatig az ugyancsak a Weddell-tengeren sodródó 3880 négyzetkilométeres A-32A jéghegy számított a legnagyobbnak. A nagy feltűnést keltő A-74 jéghegy, amely februárban szakadt le az antarktiszi selfjégről, mindössze 1270 négyzetkilométeres volt.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.