Földmozgás

Földrengés-cunami rázta meg Izlandot

Hatezer kisebb földmozgást észleltek.

2021.02.27 15:33ma.hu

Összesen több mint hatezer kisebb földmozgást észleltek az elmúlt napokban Izlandon - jelentette a Vedurstofa meteorológiai szolgálat egy szombat reggeli 5,2-es fokozatú rengés után. A rengés epicentruma a sziget délnyugati csücskén lévő Reykjanes-félszigeten volt, a fővárostól, Reykjaviktól délre. Sem sérültekről, sem komolyabb károkról nem érkezett jelentés, de az izlandi polgári védelem elővigyázatosságra intette a lakosokat.

Mivel az észak-atlanti szigetország törésvonalakon fekszik, az izlandiak már hozzászoktak a gyakori földrengésekhez. Ez a mostani hosszú földmozgássorozat azonban szokatlannak számít, a tartama és az 5,0-ös fokozatot meghaladó erejű rengések miatt is. Szeizmológusok úgy értékelik, hogy ezúttal nem egy nagy rengéshez kapcsolódott számos kisebb elő- és utórengés, hanem több úgynevezett "főrengés" mehetett végbe nagyjából egyidejűleg.

Tíz éve volt rá példa, hogy az Eyjafjallajökull vulkán kitörése napokra megbénította egész Európa légiközlekedését, veszteségekkel sújtva a válság után éppen hogy csak talpra álló szektort.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.