Környezetvédelem

Az EU felhatalmazta az Európai Bizottságot a biológiai sokféleséggel összefüggő dokumentum jóváhagyására

Az ökoszisztéma állapotromlása sürgős és közvetlen globális fellépést igényel.

2020.09.22 02:30MTI

Az Európai Unió Tanácsa felhatalmazta az Európai Bizottságot, hogy az unió nevében jóváhagyja A természetre vonatkozó vezetői kötelezettségvállalás című dokumentumot a biológiai sokféleséggel foglalkozó ENSZ-csúcstalálkozón - közölte az uniós tanács hétfőn.

A felhatalmazás értelmében Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szeptember 28-án, az ENSZ vonatkozó virtuális találkozóján jóváhagyhatja az említett kötelezettségvállalást.

A kötelezettségvállalás egy olyan önkéntes nyilatkozat, amely hangsúlyozza, hogy a biológiai sokféleség csökkenése és az ökoszisztéma állapotromlása sürgős és közvetlen globális fellépést igényel. A dokumentum rámutat, hogy fokozottabb erőfeszítésekre van szükség a gyengülő talajminőség, az édesvíz és az óceánok állapotromlása, az erdőirtás, a szennyezés és az éghajlatváltozás jelentette egymással összefüggő kihívások egységes kezelésére.

Kitér arra is, hogy az éghajlat és a környezet egésze központi szerepet fog betölteni mind a koronavírus-válsággal kapcsolatos helyreállítási stratégiákban, mind pedig a nemzeti és nemzetközi fejlesztésre és együttműködésre irányuló törekvésekben. Cél annak biztosítása, hogy a jelenlegi egészségügyi és gazdasági kihívásokra adott válasz környezetbarát és igazságos legyen, és közvetlenül járuljon hozzá a sikeresebb helyreállításhoz.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.