Katasztrófa

80 ezer gyerek vált otthontalanná a bejrúti robbanások miatt

A bejrúti kikötő - ahol a robbanás történt - az ország köldökzsinórja. Most romokban hever.

2020.08.07 13:51ma.hu

Az UNICEF becslései szerint mintegy 80 ezer gyerek vált otthontalanná a bejrúti robbanások miatt, nekik és családjuknak azonnali segítségre van szükségük. A katasztrófában legalább 140 ember meghalt, 5000 megsérült, több százan eltűntek. Az UNICEF szerint sok gyerek lehet traumatizált, sokkos állapotban a történteket követően.

Az elmúlt 24 órában az UNICEF folytatta a munkát a hatóságokkal és a partnerekkel a helyszínen, hogy azonnali segítséget nyújthassunk az érintett családoknak, ivóvizet, egészségügyi szolgáltatásokat biztosítsunk a gyerekeknek” – mondta Violet Speek-Warnery, a szervezet libanoni képviseletének helyettes vezetője.

A bejrúti kikötő – ahol a robbanás történt – az ország köldökzsinórja. Most romokban hever.

A legutóbbi információk szerint:
• Számos gyerekről érkeztek jelentések, akiket a katasztrófa elválasztott a családjuktól, több esetben a családtagjaik eltűntek.
• Tizenkét jelentős - szülészeti, immunizációs, újszülött, terhesgondozási – egészségügyi intézmény sérült meg, vagy pusztult el, amelyek miatt 120 ezer ember nem jut megfelelő ellátáshoz
• Teljesen elpusztult a Karantina nevű környék egyik gyermekkórháza, amely kritikus állapotban lévő újszülöttek kezelésére szakosodott. Egy csecsemő meghalt
• A működő kórházak túlterheltek és nem jutnak hozzá elegendő gyógyszerhez, eszközhöz
• A hét UNICEF által támogatott vakcinákat tároló telephelyből öt elpusztult, amely veszélybe sodorja az életmentő immunizációs kampány folytatását
• Rengeteg iskola megrongálódott Bejrútban és környékén
• Az elmúlt 48 órában 464 új koronavírusos esetet regisztráltak

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.