Koronavírus-járvány

Szijjártó: fel kell készülni az újabb migrációs hullámokra és az EU külső határainak határozott védelmére

A koronavírus-járvány újabb veszélyforrás a migráció szempontjából.

2020.07.10 02:30MTI

A koronavírus-járvány miatt fel kell készülni az újabb migrációs hullámokra, és ezzel együtt az Európai Unió külső határainak következetes megvédésére - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Athénban.

A koronavírus-járvány újabb veszélyforrás a migráció szempontjából, mert azokat az országokat hozza még nehezebb helyzetbe, ahonnan amúgy is migránsok tömege érkezett Európába - hívta fel a figyelmet a tárcavezető görög kollégájával, Níkosz Déndiasszal közös sajtótájékoztatóján.

Szijjártó Péter kiemelte: Görögország és Magyarország az Európai Unió külső határait védi, miközben az elmúlt öt évben folyamatosan szembesülnie kellett a migráció jelentette kihívásokkal, veszélyekkel és biztonsági fenyegetésekkel.

A miniszter jelezte: véget kellene vetni minden olyan brüsszeli megnyilvánulásnak, amelyet a migránsok meghívásként értelmezhetnek, és egyértelművé kell tenni, hogy a határsértés bűncselekmény, amelyet a nemzeti és nemzetközi jogszabályoknak megfelelően szankcionálni kell.

A magyar diplomácia vezetője elmondta: Budapest és Athén egy pontban nem ért egyet, és ez a kötelező letelepítési kvóta, amelyet Magyarország semmilyen formában sem fogad el.

"Ugyanakkor készen állunk arra, hogy segítséget, fejlesztési támogatást nyújtsunk azon országok számára, ahonnan a bevándorlók megindulnak" - húzta alá.

Szijjártó Péter közös finanszírozású fejlesztési programok létrehozását javasolta Déndiasznak, amelyekkel javíthatnák a közel-keleti keresztény közösségek biztonságát és életkörülményeit.

Emellett a felek aláírtak egy turisztikai megállapodást, és az energetikai együttműködés szorosabbra fűzéséről is szó esett. Ez utóbbi a görög és a magyar gázvezeték-hálózat közötti összeköttetés megteremtésével valósulhat meg. Ha minden a tervek szerint halad, ez 2022-2023-ra új forrást jelenthet az energiaellátásban - mutatott rá a külügyminiszter.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.