Illegális bevándorlás

Több mint 20 ezer bevándorló vesztette életét a Földközi-tengeren 2014 óta

A halálesetek kétharmadánál az emberek nyomtalanul eltűntek a tengeren.

2020.03.06 19:30MTI

Egy líbiai hajótörés és több, a közelmúltban történt incidens következében becslések szerint meghaladta a 20 ezret 2014 óta azoknak a bevándorlónak a száma, akik átkelés közben életüket vesztették a Földközi-tengeren - közölte pénteken az ENSZ migrációs szervezete.

Paul Dillon, a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) szóvivője elmondta, hogy feltehetően 91 ember veszett a tengerbe, akik gumicsónakkal vágtak neki a Földközi-tengernek a líbiai Garabulli kikötőjéből február 9-én, egy másik, február 14-én Algériából indult hajónak pedig nyoma veszett.

Az IOM pénteken közzétett jelentése szerint 2016 óta - amikor több mint 5000 ember veszett átkelés közben a Földközi-tengerbe - évről évre csökkent a halálos áldozatok száma.

Az ENSZ-szervezet ismételten szorgalmazta, hogy "terjesszék ki a biztonságos, törvényes lehetőségeket a bevándorlók és menekültek számára", hogy ily módon csökkentsék a törvénytelen utat választók számát, és "megelőzzék a szükségtelen és elkerülhető halálozásokat".

Az IOM sajnálkozását fejezte ki azok miatt az a "kísértethajók" vagy "láthatatlan hajóroncsok" miatt is, amelyekre gyakran a civil szervezetek hívják fel a figyelmet, amelyek segélyhívásokat kapnak a tengeren bajba kerülő bevándorlóktól, illetve az eltűntek hozzátartozóitól.

"Az általunk regisztrált halálesetek kétharmadánál az emberek nyomtalanul eltűntek a tengeren" - közölte Frank Laczko, az IOM globális migrációs adatkezelő központjának igazgatója.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.