Járvány

Seattle lesz az új Vuhan?

Akár 1500 ismeretlen fertőzött is lehet Washington államban, a járvány már legalább hat hete észrevétlenül terjed Amerikában.

2020.03.04 16:42ma.hu

Sok százan lehetnek a Washington államban koncentrálódó helyi járvány ismeretlen érintettjei, miután a koronavírus valószínűleg már legalább hat hete észrevétlenül jelen van az államban - ez derült ki a seattle-i Fred Hutchinson Rákkutató Központ genetikusának, Trevor Bedfordnak elemzéséből.

Ezek az eredmények a vírusok evolúcióját szimuláló komputermodellek alapján születtek, viszont ezeket úgy alkották meg, hogy minél realisztikusabban kövessék a fertőzések valós terjedését. Az adatokat a diagnosztizált amerikai betegekből kimutatott vírusok genetikai mintázatának összehasonlításából nyerték. Ezek alapján igyekeznek evolúciós kapcsolatot találni az egyes kórokozók között; ebből következtetni lehet például arra is, hogy hány ember adhatta át egymásnak a vírust, míg az, pontosabban leszármazottai egyik fertőzöttől a másikig elértek.

Jelenleg az Egyesült Államokban legalább 118 esetet azonosítottak, Kalifornia után Washington államban a legtöbbet, 30 megbetegedést. De Bedford szerint csak Washington államban a genetikai modellek alapján akár 1500 fertőzött is lehet, akikről senki sem tud, így el sem lehet őket különíteni.

Az eredmények szerint az összes elemzett minta az elsőként felfedezett washingtoni fertőzöttre vezethető vissza, aki Vuhanból érkezett az államba január közepén - írta az Index.

Persze, ez mindaddig csak alaptalan pánikkeltés, míg nincs mögötte bizonyíték. De a genetikus teóriája szerint a seattle-i járvány néhány héten belül vuhani méreteket ölthet. Ugyanakkor az elemzése zárásaként éppen a kínai Hupej tartományban mára lecsengőben lévő járványra utalva kijelenti, hogy még mindig megvan az esély arra, hogy a fertőzés károkozását jelentősen csökkenteni lehessen.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.