Időjárás

18,3 Celsius fokot mértek az Antarktiszon

Ilyen meleg még sosem volt a Déli-sarknál.

2020.02.08 09:45ma.hu

Újabb melegrekord dőlt meg az Antarktiszon: 18,3 °C-ot mértek. A legutóbbi csúcs 2015-ben volt, akkor a 17,5°C már mindenhol kiverte a biztosítékot a klímavédőknél, ám sikerült ezt is felülmúlnunk igen rövid időn belül.

1961 óta mérik a Déli-sark hőmérsékletét, ami azért is fontos, mert igen gyorsan olvadnak ott a gleccserek. Az Antarktisz-félsziget - a Dél-Amerika felé mutató terület - a Föld egyik leggyorsabban melegedő területe, az elmúlt 50 évben csaknem 3°C-kal lett magasabb a hőmérséklet a Meteorológiai Világszervezet szerint.

A déli kontinens közelében fekvő szigetek egyikén egyébként már mértek nagyon meleget, 1982 januárjában 19,8 Celsius fokig kúszott fel a higanyszál a Signy-szigetnél.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.