Katasztrófa

Ausztrál tűzvész - Több százezer őshonos hal pusztult el a Macleay folyóban

Az elpusztult halfajok között van ausztrál sügér, angolna, harcsa, tengeri pérfélék, heringek, tengeri gébek.

2020.01.17 17:31MTI

Több százezer őshonos hal pusztult el Új-Dél-Wales Szövetségi Állam északi részén az után, hogy a heves esőzések belemosták az Ausztráliában hónapok óta pusztító tűzvészek hamuját és üledékét a Macleay folyóba.

A folyó egyes részei a helyi lakosok szerint rothadó növényzettől és haltetemek tömegétől bűzlenek - adta hírül a Guardian Australia napilap.

Az állam mezőgazdasági minisztérium december óta kap jelentéseket arról, hogy több százezer döglött hal van a folyóban. Helybéliek szerint az elmúlt tíz napban az esőzések egyre több rothadó növényt és üledéket hordtak a folyóba.

Az elpusztult halfajok között van ausztrál sügér, angolna, harcsa, tengeri pérfélék, heringek, tengeri gébek. A folyó egyik szakaszán Bellbrook lakói a tűzoltóktól kölcsönzött tömlőkön át próbálnak oxigént juttatni a vízbe.

James Pritchard, a helyi horgászklub alapítója szerint a folyónak több nemzedékre befellegzett. "az én életemben nem fog helyreállni az ökoszisztémája" - hangoztatta.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.