Világvége

Ha így folytatják, lassan nem lesz Erdélyben erdő

Történelmi csúcson a romániai fakitermelés és feldolgozás, miközben egyre erősebb a famaffia is.

2019.12.07 14:39ma.hu

Csúcsot dönt idén a romániai erdőkitermelés és fafeldolgozás - derült ki a Frames tanácsadó cég elemzéséből. (A témával a Sok a medve? Inkább kevés az erdő! Szörnyű látvány a drámai fairtás című cikkünkben már foglalkoztunk.)

Eszerint az ágazatban tevékenykedő több mint hatezer cég forgalma az év végéig meghaladja a 2,5 milliárd eurót, ami százmillió euróval több, mint az elmúlt évben. Közben a Greenpeace Románia környezetvédő szervezet nemrég úgy becsülte meg, hogy az országban óránként három hektár erdő tűnik el.

Folyamatosan nő az erdőkitermeléssel és fafeldolgozással foglalkozó vállalkozások száma, hiszen ez a fajta gazdasági tevékenység viszonylag egyszerű, ráadásul nincs megfelelőképpen szabályozva egy olyan országban, amelyet gyakorlatilag nem érdekel a környezetvédelem, a nyersanyagforrások fenntarthatósága. Emiatt óriási méreteket ölt a törvényes, de az illegális fakitermelés is - írta a Krónika Online. (A cikk a kép alatt folytatódik!)

Elemzők szerint hiányos a törvényi háttér, ez pedig az elmúlt években egyaránt fellendítette a legális, illetve a törvénytelen erdőkitermelést. Ráadásul ez a fajta gazdasági tevékenység viszonylag egyszerű, miközben nincs megfelelően szabályozva, így az ágazat egyre több befektetőt vonz, akik arra összpontosítanak, hogy minél gyorsabb ütemben minél több fát vágjanak ki és maximálják a nyereséget.

Így történt meg, hogy a fakitermeléssel és -feldolgozással foglalkozó cégek száma jelentősen megugrott: míg 2010-ben 3937 cég működött ezen a területen, a számuk 2018-ban már elérte a 6189-et – mutat rá a Frames elemzése, amely az ágazatban használt tevékenységi kódok (220-as és 1610-es kód) alapján listázta a vállalkozásokat. Ezeknek a cégeknek az összforgalma tavaly elérte a 11,43 milliárd lejt (2,4 milliárd euró). Azaz egy év alatt 800 millió lejes növekedést jegyeztek, 2010-hez viszonyítva pedig a forgalom megkétszereződött, hiszen akkor 5,48 milliárd lejt tett ki. Az ágazat nyeresége hasonló ütemben növekedett: a 2010-es 480,1 millió lejről tavaly 678,1 millió lejre emelkedett.

Miközben a törvényes kitermelés szárnyal, a fa feketepiaca is látványosan növekszik: az illegálisan kitermelt fa mennyisége meghaladja az állam által ellenőrzötten kivágottat. Az Országos Erdőleltár adatai szerint Romániában évente 38,6 millió köbméter fát vágnak ki, ám ebből csak 18,5 millió köbméter után fizetnek illetéket – a fennmaradó 20 millió köbméternyi nyersanyagot minden hivatalos forma nélkül termelik ki, elsősorban a magántulajdonban levő erdőkből. „A különbözet az engedély nélküli kivágásokból adódik. Ez a legnagyobb mértékben a magántulajdonban levő erdőkben zajlik, majd az önkormányzati erdőkben, és a harmadik helyen áll ebből a szempontból az állami erdészet, a Romsilva által gondozott erdőterület” – ismerte el a napokban Costel Alexe környezetvédelmi miniszter.

A Frames szerint a helyzet évről évre súlyosbodik; az ágazatban tevékenykedő nagyszámú mikrovállalkozás rákényszerül arra, hogy a törvényesség határán mozogjon, mert nincs elegendő tőkéje, hogy a nagyok mellett életben tartsa a vállalkozást.

A famaffia pedig egyre erősebb, a hatóságok pedig tehetetlenek. Erdészeket öltek meg, amikor azok próbálták védeni az erdőt; hónapok teltek el, míg megszületett a döntés, hogy felfegyverzik az erdészeket. A vonatkozó törvényekben rengeteg a hiányosság – aki akarja, gyorsan megtalálja a gyenge pontokat, a kiskapukat, az állami hatóságok reakcióideje pedig túl lassú.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.