Világvége

Kiirtotta a koala-kolónia felét az ausztrál bozóttűz

Szükségállapotot rendeltek el a pusztító tűzvész miatt Ausztráliában.

2019.11.13 12:40ma.hu

Szükségállapotot rendeltek el hétfőn a helyi hatóságok Ausztrália Új-Dél-Wales és Queensland államában a várhatóan "katasztrofális" tűzvész miatt.

A legnagyobb veszélyben lévő területeken élőket felszólították, hogy hagyják el otthonaikat, mert kedden előreláthatólag példátlanul meleg és szeles idő lesz, ami tovább szíthatja a már égő bozóttüzeket. Új-Dél-Walesben már három ember meghalt, és 150 ház megsemmisült a tűzben a hétvégén.

A térségben lévő fajok populációjának jelentős része veszett már eddig is oda a tűzben. Becslések szerint az ott élő 500-600 koalából 350 már elpusztult. Rengeteg állat szenvedett égési sérüléseket, őket ahogy tudják, kezelik, de nyilván nem tudják mindegyiket befogni és ellátni.

A szükségállapot széles körű felhatalmazást ad a tűzoltóságnak, hogy kormányzati erőforrásokat mozgósítsanak, kitelepítéseket rendeljenek el, utakat zárjanak le és közszolgáltatásokat állítsanak le. A rendkívüli jogrend hét napig lesz érvényben.

Ausztráliában nem szokatlanok a pusztító bozóttüzek, ám a mostani, a szokásos tüzek időszakát jóval megelőző tűzvész meglepetésként érte az érintett területeken élőket.

"Mindenkinek ébernek kell lennie, bárhol is legyen, és mindenkinek a legrosszabbra kell készülnie, és senki sem lazíthat" - hangsúlyozta Gladys Berejiklian, Új-Dél-Wales miniszterelnöke.

Sydneyt egyelőre megkímélték a lángok, de a nagyvárost övező térségre keddre már szintén "katasztrofális" tüzet jeleznek előre. A tűzveszély osztályozását 2009-ben vezették be, és Sydneyt azóta most először fenyegeti ilyen súlyos tűzvész. A legnépesebb ausztrál városban keddre 34 Celsius-fokos hőmérsékletet prognosztizálnak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.