Időjárás

Közel 35 fokot mértek az északi sarkkörnél

Ez volt az egyik legmagasabb hőmérséklet a térségben, amit ember valaha mért arrafelé.

2019.08.18 08:46ma.hu

Ezen a nyáron a sarkkör közelében lévő időjáráshoz jobban passzolt a nyugágy és a rövidnadrág, mint a nagykabát. De ez semmiképp sem ad örömre okot, az Északi-sarkkörön mért egyre nagyobb csúcshőmérsékletek azt mutatják, hogy a világ a globális felmelegedéstől igencsak válságban van.

Svédország északi részén, az Északi-sarkkör déli peremén található Markusvinsa településen 2019. július 26-án a hőmérséklet elérte a 34,8 Celsius-fokot a NOAA júliusi globális éghajlati jelentése szerint. Ez volt az egyik legmagasabb hőmérséklet a térségben, amit ember valaha mért.

Ugyanezen jelentés szerint a norvég Saltdal városban 35,6 Celsius-fokot mértek a műszerek, ami szintén rekordnak számít az ország ezen részén. De Alaszkában sem jobb a helyzet, ott is elérte a hőmérő higanyszála a 32 fokot.

A durván megemelkedő sarkvidéki hőmérséklet mellett további probléma, hogy a térségben villámlásokat észlelnek a meteorológusok, ami a sarkkörre egyáltalán nem jellemző időjárási jelenség. Az erdőtüzek pedig szinte felemésztik szó szerint a területeket, lángolt Alaszka, Alberta, Grönland és Szibéria is.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.