Világvége

Nem elég fát ültetni, le kell mondani a húsevésről is, ha nem akarunk világvégét

A vegetáriánus étrend is kell a világ megmentéséhez - kiszivárgott az IPCC-jelentése.

2019.08.05 13:28ma.hu

Mára már ott tartunk, hogy egyáltalán nem elég visszafogni a civilizációs környezetszennyezést, úgy mint az ipari tevékenységből vagy közlekedésből származó kibocsátást, a globális klímakatasztrófa elkerüléséhez nélkülözhetetlen a növényi étrendre való áttérés.

A klímaváltozással foglalkozó, kormányok közötti tudóscsoport (IPCC) kiszivárogtatott tanulmánya szerint az emberiség jelenleg a jégmentes területek 72 százalékát használja fel arra, hogy etessék és ruházza a Föld folyton növekvő népességét. Közben a mezőgazdaság, az erdőgazdálkodás, valamint a földhasználat egyéb formái termelik meg az üvegházhatást fokozó gázok negyedét - írta róla a hvg.hu. A probléma súlyát növeli, hogy az állattartás és a rizstermelés miatt nagyon sok metán is jut a légkörbe – ez jóval agresszívabb gáz, mint a szén-dioxid – az erdőirtás miatt viszont csökken az a szén-dioxid mennyiség, amelyet az erdőségek kitudnak vonni a levegőből.

A helyzet csak romlani fog. A klímaváltozás felgyorsítja a negatív folyamatokat: az eső mennyiségének növekedése, az aszályok és az azokat követő szárazságok  a talajerózió súlyosbodását hozzák, s ugyancsak csökken a megművelhető terület kiterjedése a tengerszint emelkedése miatt – figyelmeztet az IPCC jelentése.  „Az egészséges és fenntartható étrend például a gabonákra, hüvelyesekre, zöldségekre és magvakra alapuló, kiváló lehetősége teremt a szén-dioxid kibocsátás visszafogására” – olvasható a vegetáriánus étrendre való áttérést szorgalmazó fejezetben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.