Világvége

Tömeges rénszarvas-pusztulás Norvégiában - több száz állat halt meg az éghajlatváltozás miatt

A katasztrófa az éghajlatváltozás és a táplálékhiány miatt történt, és még soha nem volt ilyen nagy.

2019.08.02 18:12ma.hu
Fotó: Norwegian Polar Institute

Több mint 200 elhullott rénszarvasra bukkantak a kutatók a Spitzbergákon, amely a Jeges-tengerben található szigetcsoport, az európai kontinenstől északra, körülbelül félúton Norvégia és az Északi-sarkpont között. Az állatok mind éhenhaltak - tudósította az NDTV.com.

A katasztrófa az éghajlatváltozás és az ebből eredő táplálékhiány miatt következett be, és még soha nem öltött ekkora méreteket - mondták a norvég sarkkutatók a The Guardian cikke szerint.

A Föld hőmérséklete sosem volt ilyen meleg az elmúlt 2000 év alatt, mint most.

"A globális felmelegedés még sosem kapcsolt ilyen magas fokozatba, mint manapság" - szögezték le a szakemberek.

Az intézet 40 évig tanulmányozta a vadrénszarvas állományt a Spitzbergákon, mivel kulcsfontosságú fajról van szó a tundra ökoszisztéma szempontjából.

"Ijesztő, hogy az éghajlatváltozás milyen döbbenetes hatással van már rövid távon is a természetre, borzalmas volt ennyi elpusztult állatot találni" - mondta Ashild Onvik Pedersen kutató.

A szakemberek szerint a decemberi heves ezősék nehezítették meg az állatok számára az élelem utáni kutatást. Ugyanis a rénszarvasok egész nyáron legelésznek, majd télen a földből forgatják ki a táplálékot. Míg a hó alól könnyen ki tudják ásni, addig a megfagyott földből nem.

Ha a rénszarvasok eltűnnek a sarkvidéki régiókból, és nem trágyázzák a földet, akkor a táj nagyon másképp fog kinézni...

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.