Földmozgás

Nem győzik felmérni a folyamatos földrengések maradandó kárait Kaliforniában

Több mint száz utórengés követte a minap kipattant 6,4-es rázkódást. Volt, hogy 11-szeres erősségű is lecsapott.

2019.07.09 12:57ma.hu

Az elmúlt napokban az amerikai földtani intézet kutatói és a kaliforniai geológusok - az amerikai haditengerészet segítségével - azon dolgoztak, hogy felderítsék az utóbbi pár nap intenzív földrengéseinek látható következményeit.

Mint ismeretes, július 4-én, helyi idő szerint fél 11 után 3 perccel az utóbbi évtizedek legerősebb földrengése rázta meg Kaliforniát, a Mojave sivatag térségét. A Richter-skála szerinti 6,4-es nagy erejű földmozgást közel száz kisebb utórengés is követte, majd másnap, július 5-én, 8 óra 19 perckor újra megmozdult a föld 7,1-es erősséggel, azaz 11-szer erősebben mint az előző napi.

Erre mindössze öt százalék az esély, hogy egy erős rengést egy még erősebb kövessen. Ráadásul ez az ikerrengés egészen szokatlan módon okozott repedéseket a földkéregben. Most ezeket is vizsgálják.

U.S. Geological Survey (USGS)


U.S. Geological Survey (USGS)


U.S. Geological Survey (USGS)


Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.