Éghajlatkutatás

Évtizedes tendenciákat kell nézni a klímaváltozással kapcsolatban

Az előrejelzések szerint egyre többször lesz hőség és egyre több csapadék hullik majd a jövőben.

2019.06.26 07:37MTI

Egy-egy szélsőséges időjárási eseményt nem lehet a klímaváltozáshoz kötni, évtizedes tendenciákat kell nézni - mondta Mika János éghajlatkutató kedden az M1 aktuális csatornán.

Mika János közölte: a normalitáshoz hozzátartoznak a szélsőségek, a baj az, ha egyre gyakoribbak a szélsőséges jelenségek egy évtized alatt.

Az előrejelzések szerint egyre többször lesz hőség és egyre több csapadék hullik majd a jövőben, ehhez az ember tervszerűen alkalmazkodhat, a környezetnek nehezebb dolga van - mondta a klímakutató, hozzátéve, hogy megoldást jelenthet az esővíz tárolása, valamint a változó éghajlatnak megfelelő növények, erdők telepítése.

Brockhauser Barbara meteorológus kiemelte, nem a rekordoktól kell tartani, hanem attól, ha azok egyre gyakoribbak.

Régen is előfordult, hogy hirtelen nagy mennyiségű csapadék hullott le, de az Országos Meteorológiai Szolgálat egyik friss cikke szerint az elmúlt tíz évben egyre nőtt azon napok száma, amikor meghaladta a 40 millimétert a csapadék mennyisége.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.