Világvége

Éhes és kifáradt jegesmedve sétált el egészen Norilszkig

Több száz kilométerre szokásos életterétől, az észak-oroszországi Norilszk városában jelent meg egy csonttá és bőrré fogyott, halálosan kifáradt jegesmedve. A nőstény állat leginkább fekszik a földön, s néha körbeszagolgat, van-e étel a közelben.

2019.06.21 07:04ma.hu

A helyiek szerint több emberöltő óta nem láttak jegesmedvét az ipari városban, s a szakemberek szerint az állat azért tévedt el, mert a klímaváltozás miatt a sarki medvék szokásos környezetében egyre kevesebb az élelem, s ezért mind nagyobb körutakat kell tenniük az ennivaló felkutatásáért - írta a hvg.hu.

Míg a Norliszkba tévedt medve szemmel láthatóan még ahhoz is gyenge már, hogy támadjon, több észak-oroszországi településen rendkívüli állapotot kellett elrendelni, mert a falvakba látogató éhes jegesmedvék fenyegetik a helyi lakosság biztonságát.

Egyelőre nem tudni, mi lesz a norliszki medve sorsa: az biztos, hogy jelenlegi állapotában túl gyenge ahhoz, hogy visszaszállítsák a sark közelébe.

A WWF nemzetközi állatvédő szervezet adatai szerint az északi féltekén jelenleg 21-30 ezer jegesmedve él, s több körzetben, például a Kanadához tartozó északi szigeteken, viszonylag stabil a populáció. Az előrejelzések szerint 2050-re a jegesmedvék száma harminc százalékkal lesz kisebb, mint most.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.