Világvége

Grönlandon vízen járnak a kutyák

Globális felmelegedés.

2019.06.18 13:11ma.hu

Grönlandon vízen járnak a kutyák. Nem ördöngösség. A jég annyira megolvadt, hogy a szánhúzók vígan tocsoghatnak a felületén - számolt be róla az EuroNews.

Az időjárás csúcsokat dönt a sarkvidéken az idén.

Noha még messze a sarki nyár vége, a jéggel borított területek történelmileg alacsony szintre zsugorodtak (a 40 éve tartó műholdas megfigyelés korszakában).

Ez a felvétel két éve, 2017. június 17-én készült:

A globális felmelegedés bizonyítékai szemmel láthatók.

„Minden évben újabb és újabb csúcsnak vagyunk szemtanúi, és ezek a rekordok sokkolók” – mondta Jeremy Mathis, az amerikai Tudományos Akadémia egyik igazgatója, aki évtizedek óta kutatja a sarkvidéket.

A jéggel borított tengeri felület is csökken. Jelenleg nagyjából 1 138 000 négyzetkilométerrel kisebb az átlagosnl.

„Az olvadás üteme sokkal gyorsabb bármilyen előrejelzésnél” – figyelmeztetett Jeremy Mathis.

A klímaváltozás gyökeres változásokkal jár. Az egykori masszív, vastag jég mára elvékonyodott, és gyorsabban olvad.

„Következésképpen a vékony jég a szokásosnál sokkal gyorsabban tűnik el” – ismertette a körülményeket Lars Kaleschke, az Alfred Wegener Sarkkutató Intézet tudósa.

Az olvadó sarki tengereken új kereskedelmi és katonai útvonalak nyílhatnak. Ezekkel a lehetőségekkel elsősorban Oroszország és Kína fog élni – véli Jeremy Mathis.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.