Környezetvédelem

Bécsben már a kukásautó is elektromos

Az osztrák főváros munkába állította első elektromos kukásautóját. A bécsi köztisztaságiak kérésére környezettudatosan átalakított hulladékszállító jármű üzemeltetéséhez még külön töltőállomásra sincs szükség, elég csak éjszakára bedugni a köztisztaságiak garázsának egyik 400 V feszültségű csatlakozójába.

2019.06.03 11:14MTI

A bécsi köztisztaságiak (MA 48) már évek óta törekednek arra, hogy környezetbarátabbá és élhetőbbé varázsolják az osztrák főváros lakóinak mindennapjait. Céljukhoz most egy lépéssel közelebb kerültek: üzembe helyezték első teljesen elektromos kukásautójukat. A jármű kizárólag elektromos energiát használ fel, így a szén-dioxid-kibocsátás is nullára redukálódott. Egy egyedülálló fejlesztésről van szó, egész Ausztriában nincs olyan szemétszállító, amely nemcsak az alapfunkciókhoz, de a szemetesek ürítéséhez is tisztán elektromos energiát használna fel. Az első tesztfázisban Bécs belvárosában gyűjti majd össze a szemetet, utána pedig más területeken is kipróbálják.

Az autó akár 100 kilométer megtételére is képes lehet, feltöltéséhez pedig elegendő egy 400 V feszültségű csatlakozó, amit hagyományosan nagyobb gépeknél használnak. Így az üzemeltetéshez még töltőállomásra sincs szükség, a köztisztaságiak bármely garázsában könnyedén fel lehet tölteni. Az elektromos kukásautó működését az első évben figyelemmel kíséri a Bécsi Műszaki Egyetem egyik kutatócsoportja is, hogy a tapasztalatok alapján a későbbiekben esetleg a teljes járműparkot átalakíthassák.

Bécs első környezetkímélő kukásautóját 2019. május 28-án mutatták be a bécsi klímacsúcson, melyen többek között Áder János köztársasági elnök, Arnold Schwarzenegger és Greta Thunberg környezetvédő aktivista is részt vettek.

Ulli Sima környezetvédelmi városi tanácsnok bemutatja az első teljesen elektromos kukásautót Bécsben © PID/Christian Fürthner


Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.