Környezetvédelem

Többszáz környezetvédelmi tiltakozót vettek őrizetbe Londonban

Folytatódnak a demonstrációk, komoly fennakadások vannak.

2019.04.17 09:16MTI

Kétszáznál több környezetvédelmi tiltakozót vett őrizetbe a londoni rendőrség a brit fővárosban második napja tartó demonstrációk helyszínein. A demonstrációk százezreket érintő, komoly fennakadásokat okoznak a londoni tömegközlekedésben.

A Scotland Yard kedd esti tájékoztatása szerint eddig 209 tüntetőt állítottak elő, elsősorban rendbontás és szándékos károkozás gyanújával.

A rendőrség közölte, hogy várakozása szerint a megmozdulások a következő hetekben is folytatódnak.

Az Extinction Rebellion nevű kampánycsoport London legforgalmasabb főútvonalain és hídjain próbálja megbénítani a közlekedést. Aktivistái letáboroztak más helyszínek mellett a Waterloo hídon, a két leghíresebb bevásárlóutca, a Regent Street és az Oxford Street találkozásában lévő Oxford Circus forgalmi csomópontban, valamint a parlament épületegyüttese előtti téren.

A tüntetők egy csoportja még hétfőn felmászott a Shell energiaipari óriáscég londoni irodaépületére, amely a híres londoni óriáskerék, a London Eye mögött emelkedik, és több ablakát betörték.

A demonstráció London több negyedében jelentős forgalmi fennakadásokat okoz.

A Scotland Yard kedd esti beszámolója szerint eddig 55 autóbuszjáratot kellett leállítani, és ez önmagában 500 ezer ember utazását érintette.

A rendőrség kedd este, a további súlyos fennakadások megelőzése végett elrendelte, hogy a tüntetők a két legforgalmasabb helyszínről, a Waterloo hídról és az Oxford Circus környékéről vonuljanak át az Oxford Street és a Park Lane csomópontjában álló Marble Arch emlékműhöz, ahol nem akadályozzák a forgalmat, és ott folytassák a demonstrációt.

A kedden őrizetbe vett tiltakozók nagy többségét azért állították elő, mert erre nem voltak hajlandók.

A Scotland Yard közleménye szerint meg kell találni a megfelelő egyensúlyt a békés tiltakozáshoz fűződő jog érvényesítése és a helyi közösségeknek okozott fennakadások minimálisra szorításának követelménye között.

Az Extinction Rebellion olyan törvényeket követel, amelyek alapján 2025-ig zéróra csökkenne Nagy-Britanniában a globális felmelegedést okozó szennyezőanyagok kibocsátása.

A csoport április 29-ig tervezi akciósorozatának folytatását.

A brit üzleti, energiaügyi és iparstratégiai minisztérium szóvivője a BBC-nek küldött keddi nyilatkozatában hangsúlyozta, hogy a kormány megérti és osztja az éghajlatváltozás elleni fellépésért küzdők "szenvedélyes elkötelezettségét".

A tárca adatai szerint Nagy-Britanniában 1990 óta 44 százalékkal csökkent a károsanyag-kibocsátás.

A minisztériumi szóvivő hozzátette: a kormány célja is az, hogy a brit gazdaág nettó károsanyag-kibocsátása zéróra csökkenjen, és ennek elérése érdekében független környezetvédelmi szakértők bevonásával már folynak az egyeztetések.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.