Erőszak

Költőhelyükre vonuló fehér gólyák ezreit lövik le illegálisan a Közel-Keleten

Más fajokat, még a fokozottan védetteket se kímélik a helyi vadászok - minden felettük elrepülő madárra lőnek.

2019.03.07 13:27Ma.hu

Tavaszonként útra kelnek a fehér gólyák, hogy telelő helyükről visszatérjenek a költőhelyükre, egy részük éppen Magyarországra. A becslések szerint ilyenkor a Földközi-tenger felett több mint félmillió gólya repül át, ezzel ez a térség a madarak második legjelentősebb vonulóútvonala. Ám a madarak veszélyes területen kénytelenek áthaladni. Az utóbbi évszázadban ugyanis egyre gyakrabban vadásznak rájuk, és a Közel-Keleten több országban is szinte válogatás nélkül lövik le őket - írta meg a Green World Warriors alapján a szeretlekmagyarorszag.hu.

Libanonban például sokféle faj tölti a telet, és bár már nemzetközi szinten próbálnak fellépni ellene, mégis hatalmas pusztítást végeznek.

Még a fokozottan védett fajokat sem kímélik. Egyes számítások szerint évente 2,6 millió madár válik áldozatukká.

Van ahol úgy vadásznak rájuk, hogy húsz méterenként állnak fegyverekkel és minden felettük elrepülő madárra lőnek. A 327 madárfajnak mintegy 59 százalékára vadásznak illegálisan.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.