Világvége

Így látnák el az űrből energiával a földi fogyasztókat

A megtermelt energiát lézeres vagy mikrohullámú sugárzással juttatnák el a földi vevőegységhez.

2019.02.24 10:58Ma.hu

Kína 2025 és 2050 között építené ki első naperőművét a világűrben. Az Inforádió riportere, Fehér Anna Magda arról is kérdezte Zsombok Gábort, a Galileo Webcast szakkommentátorát, hogy hogyan hoznák le az energiát a Földre és mennyire lenne hatékony egy ilyen szerkezet.

A legtöbb terv geoszinkron pályára elhelyezett napelemekkel számol, így ezek naponta 72 percre vannak árnyékban, a nap többi részében az energiatermelés folyamatos - tájékoztatott Zsombok Gábor, hozzátéve: a földinél 44 százalékkal több napsugárzás éri a világűrbe helyezett berendezés.

A megtermelt energiát lézeres vagy mikrohullámú sugárzással juttatnák el a földi vevőegységhez - mondta a szakkommentátor. Ahhoz, hogy ez hatékonyan és biztonságosan működjön egy négyzetkilométeres négyzetalapú területen egyenletesen elhelyezett antennákra van szükség. Az energiaátvitelből veszteség is származik, így a rendszer hatékonysága nagyjából megfelel majd a földi napelemekéhez, azzal a különbséggel, hogy a világűrben elhelyezett eszköz szinte egész nap rendelkezésre áll.

A szakértő elmondása szerint 2025 és 2050 között fokozatosan növelné az erőmű méretét, így fokozatosan tesztelve működését és környezeti hatásait. Zsombok Gábor kiemelte: Kína jelenleg - a legszennyezőbb módon - szénerőművekkel termeli meg a felhasznált elektromosenergiájan legnagyobb részét. "A városok fulldokolnak a szmogban" - fogalmazott, hozzátéve: éppen ezért egy drágább naperőmű telepítése sem drága annyira, mint a környezeti károk felszámolása.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.