Örökre eltűnt

Megvan a klímaváltozás első hivatalos áldozata

Hivatalosan is kihaltnak nyilvánították a korallszirti mozaikfarkú patkányt - ez az első emlős, amely az ember okozta klímaváltozás áldozata lett.

2019.02.20 19:00ma.hu

Az ausztrál környezetvédelmi minisztérium szerint az 1845-ben felfedezett rágcsálót egy évtizede nem látták már egyetlen élőhelyén, az Észak-Ausztrália külső területein lévő Bramble Cay szigeten.

A kutatók szerint a korallszirti mozaikfarkú patkány a klímaváltozás miatt megemelkedett tengerszintnek esett áldozatául. A korallzátonyon elhelyezkedő szigetet ugyanis az elmúlt évtizedben többször is elárasztotta a víz.

A kutatók 2009 óta többször jártak a szigeten és kamerákat állítottak fel, de az állatokat nem látták, sem nyomaikat, sem ürüléküket nem találták, holott az IUCN természetvédelmi szervezet adatai szerint 2008-ban még ötven példány élt a szigeten. A hatóságok egyszer megkíséreltek elhozni néhány példányt a szigetről és tenyészteni, a kísérlet azonban kudarcba fulladt. Ráadásul sem állatkertekben, sem tenyészállomásokon nem él egyetlen példány sem.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.