Világvége

Majdnem ugyanannyit mutat a hőmérő a két féltekén, csak éppen az egyik mínuszban

Míg Oroszországban -60 °C-t mutat a higanyszál, addig Ausztráliában 50 fokot.

2019.01.19 11:32ma.hu

Több mint 100 fok különbséget mutat a hőmérő a két félteke között. Míg Oroszországban a mínusz 60 Celsius felé süllyedt a hőmérséklet, addig Ausztráliában a nyár közepén brutális hőség tombol, megközelítve az 50 °C-t.

A jakutföldi (Szaha) Delyankir településen a higanyszál -57,5 ° C-ra esett pénteken, persze a rekordot továbbra is Ojmjakon tartja. A Föld leghidegebb települése szintén Oroszországban, Kelet-Szibériában, Jakutföldön található, az Ingyigirka folyó mentén, Tomtor helységtől 30 kilométerre északnyugatra fekszik. Lakóinak száma mindössze 521 fő. Az itt mért legalacsonyabb rögzített hőmérséklet -67,7 °C fok volt 1933. február 6-án.

Mindeközben Ausztráliában hőhullám tombol. A Tibooburra repülőtéren (NSW) 48,3 ° C-os meleget mértek, de tartósan is 45 fok felett van az átlaghőmérséklet, ami igencsak embertpróbáló. Ausztráliában egyébként a legmagasabb hőmérsékletet 1960. január 2-án mérték Oodnadattában 50,7 °C-ot. A legmagasabb minimum (éjszakai) hőmérsékleti rekord is megdőlt múlt éjjel: 35,9 ° C-os hőmérsékletet regisztrált az Új-Dél-Wales-i Meteorológiai Iroda.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.