Világvége

Ez az Antarktisz olvadásának drámai hatása

Kiderült, mire számíthatunk a közeljövőben a gyorsan olvadó jég miatt.

2019.01.19 10:38Ma.hu

Mintegy hatszorosára gyorsult fel a jégolvadás az elmúlt negyven évben és ez a folyamat még jobban emelheti a következő évszázadokban a tengerszintet és az ember által előidézett klímaváltozás mértékét - figyelmeztetett egy nemzetközi tudóscsoport.

Az amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) közzétett tanulmányukban a Kaliforniai Egyetem kutatói vezette amerikai-francia-holland tudóscsoport légi felvételek, műholdas mérések és számítógépes modellek segítségével kimutatták, hogy 1979 óta a térség 176 medencéjében miként gyorsult fel a jégolvadás.

2009 óta az Antarktisz mintegy 252 milliárd tonnányit veszített évente jégtömegéből, az 1979-90 közötti időszakban ez évente 40 milliárd tonnát tett ki. Ez azt jelenti, hogy csupán az Antarktisz elolvadt jege 13,2 milliméterrel emelte a tengerszintet az elmúlt négy évtizedben.

A jégolvadás mostani mértéke 15 százalékkal nagyobb, mint azt egy egy évvel korábbi tanulmányban kimutatták.

"Ez csak a jéghegy csúcsa" - hangsúlyozta Eric Rignot, a Kaliforniai Egyetem professzora, a kutatás vezetője.

A nagy különbség abból származik, hogy a mérések kimutatták, a viszonylag stabilnak tartott Kelet-Antarktisz 51 milliárd tonna jeget veszít évente.

A kelet-antarktiszi térségről eddig úgy vélték a kutatók, hogy jobban ellenáll azoknak a drasztikus változásoknak, amelyek a Nyugat-Antarktisz jégtakaróit sújtják.

Az Antarktisz jégtömege 2009 és 2017 között. A körök nagysága mutatja az olvadás mértékét. A piros árnyalatok olvadást, a kékek a jégtakaró hízását jelzik. (Forrás: www.pnas.org)


Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.